2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehet úgy zöld egy vállalkozás, hogy a környezetvédelem profitot is hoz neki?

Pinczés Marianna, a Grapoila termékeket gyártó cég ügyvezetője szerint igen. A cég többféle hidegen sajtolt olajat, magkrémet, gluténmentes lisztet, állateledelt és kiegészítőket, valamint natúrkozmetikumokat gyárt, méghozzá zero waste, azaz hulladékmentes technológiával.

A Grapoila püspökladányi üzemében húszféle olajat készítenek hidegsajtolásos eljárással. A budatétényi székhelyű vállalkozás a napokban európai viszonylatban is rangos elismerésben részesült – derül ki Kovács Dániel Demokratán megjelent portréjából.

A Generali-csoport kezdeményezésére elindított, az európai kkv-k körében a fenntarthatóság elősegítését díjazó pályázaton hatezer jelentkező közül hét céget választottak be a legjobbak közé, köztük egyetlen magyarként a Grapoilát is.

Pinczés Marianna ügyvezető még közgazdászhallgatóként kezdett kísérletezni a szőlőmagolaj sajtolásával. A hidegsajtolás lényege, hogy a szárított, megtisztított magvakat hőkezelés nélkül préselik, mindenféle vegyszerhasználatot mellőzve, így  a tápanyagaik sem sérülnek.

A melléktermék is érték

A Grapoila azonban nemcsak kiváló minőségű termékeivel sugallja a környezettudatosságot, hanem zero waste technológiájával is, ami azt jelenti, hogy a gyártás során részben mellékterméket hasznosítanak, részben száz százalékban hasznosítják a keletkezőket.

  • A szőlőmagolajhoz eleve azt a törkölyt használják fel, ami a borászatok hulladéka.
  • A szőlőhéjat kiszárítják, megőrlik, és sütemények, krémek ízesítésére kínálják.
  • A frissen préselt olaj ülepítésével keletkező olajiszap gourmet magkrém vagy bőrtápláló kozmetikai iszap formájában kerül a boltokba.
  • Az olajsajtolás úgynevezett száraz maradékából tápanyagokban gazdag maglisztet őrölnek.
  • Azt a növényi hulladékot, amelyet valamiért végképp nem lehet termékesíteni, leszárítják takarmánynak, virágföldadaléknak, komposztnak, vagy a fűtésről gondoskodó biomasszakazánban hasznosítják.

De a Grapoilát nem a zero waste termékpalettája miatt választották be Európa fenntarthatósági hősei közé. A megtisztelő címet egy olyan kezdeményezéssel érdemelték ki, amelyre hazai gyártó cégek részéről eddig még nem volt példa. Tavaly tavasszal egy permakultúrás kert kiépítésébe kezdtek a cég XXII. kerületi irodaépülete körül, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy közelebb hozzák a természetet a városi emberekhez, illetve dolgozóiknak juttatásként friss, vegyszermentes zöldséget adhassanak.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: demokrata.hu
Vissza
Hírfolyam