2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Svédország a bitcoin betiltását sürgeti

A skandináv ország hatóságai az energiafogyasztás erőteljes növekedésével szembesülve kérték az Európai Uniót, hogy tiltsa be az „energiaigényes” kriptobányászatot.

Erik Thedéen, a svéd pénzügyi felügyelet igazgatója és Björn Risinger, a svéd környezetvédelmi hivatal igazgatója nyílt levélben kérte, hogy az egész EU-ban tiltsák be a „proof of work” kriptopénz-bányászatot – ismertette az Euronews nyomán a Napi.hu.

Svédország vezető pénzügyi és környezetvédelmi szabályozóinak igazgatói szerint

a kriptopénzek bányászatának növekvő energiafelhasználása veszélyezteti Svédország klímavédelmi kötelezettségvállalásainak teljesítését.

A két szakember kéri, hogy Svédország „állítsa le” az új kriptobányászati központok létrehozását, és tiltsák meg a kriptoeszközökkel kereskedő és azokba befektető vállalatoknak, hogy üzleti tevékenységüket környezeti szempontból fenntarthatónak nevezzék. 

Az elmúlt hónapokban a skandináv országokban nőtt a kriptobányászat, mivel az alacsonyabb energiaárak és a viszonylag bőséges megújuló energiaellátás vonzotta termelők elmenekültek az iparágat sújtó kínai szigorítások elől.

„Jelenleg egy közepes méretű elektromos autóval 1,8 millió kilométert lehet megtenni ugyanannyi energiával, mint ami egyetlen bitcointoken bányászatához szükséges”, miközben naponta 900 bitcoint bányásznak – mutattak rá a svéd kritikusok.

Az uniós szintű korlátozás sok dolgon múlhat, ugyanakkor a stockholmi kormány vélhetően hamarabb kötélnek állhat.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Csúcstechnológiával csökkentik kibocsátásukat a legfejlettebb ipari cégek A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam