2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A körforgásos gazdaság elengedhetetlen a klímavállalások teljesítéséhez

A körforgásos gazdaság bevezetésével a hulladékkal kapcsolatos kihívások kezelésén túl 40%-kal csökkenne az üvegházhatású gázok globális kibocsátása is.  

A körforgásos gazdaság számos olyan eszközt, sőt komplex rendszert kínál, mely a gazdaság fenntarthatóságán kívül az éghajlatváltozás kezelésére és a biodiverzitás újraépítésére szolgál. A kérdést, hogy miképp érhetjük el a klímavédelmi célokat a körforgásos átmenet révén, a 2021. november 25-én tartott, immár negyedik Körforgásos Gazdasági Summiton is megvitatták.

A konferencián a résztvevők neves szakemberektől kaptak betekintést a körforgásos teljesítménymérési rendszerek, az élelmiszer-pazarlás, illetve a körforgásos dizájn témájában. Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke beszédében kiemelte:

„Mint annyi más területen, itt is a vállalatok az élenjárók, amelyek közül már egyre többen integrálták a körforgásos gazdaságot a stratégiájukba. Egyelőre legtöbbször ezek a megoldások új üzleti lehetőségként jelennek meg a meglévő »anyagigényes« folyamataik mellett. De a cél az lenne, hogy egyre inkább váltsák le azokat, hisz így csökkenhet csak a természeti erőforrások felhasználásának növekedése.”

A konferencia keretében kerekasztal-beszélgetésre is sor került. A beszélgetés fő témája a körforgásosság mérése vállalati szinten és az azt segítő, a WBCSD és a KPMG által közösen kidolgozott CTI-rendszer és annak gyakorlati alkalmazása volt.

Emellett a körforgásos vízgazdálkodás témaköre is kiemelt szerepet kapott, hiszen természeti erőforrások közül a víz mint a hatékony klímaadaptáció alapja rendkívüli fontosságú, főként Magyarországon, ahol az előrejelzések szerint az átlaghőmérséklet emelkedése mellett várhatóan a fokozódó vízhiány veszélye a legmagasabb.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam