2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ismert processzorgyártó is kivenné a részét a klímavédelemből

Az amerikai Nvidia a klímaváltozás modellezésére alkalmas legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép megépítését tervezi.

Az Earth-2 a vállalat ügyvezető igazgatója, Jensen Huang szerint arra tesz kísérletet, hogy a Föld digitális ikerpárját építse fel az Nvidia saját „metaverzumában”, az Omniverzumban – számolt be róla az IEEE Spectrum nyomán a Qubit.

A digitális ikertestvér (digital twin) egy valós tárgy, gép vagy rendszer virtuális modelljét jelenti, amely élethű módon képes előrejelezni, hogy bizonyos változások esetében hogyan viselkedik majd az eredeti objektum.

A modellt általában szenzorokból beérkező, valós idejű adatok tartják naprakészen, amelyeket algoritmusok dolgoznak fel. 

„Végre szimulálni tudjuk majd, hogyan fog változni a Föld klímája tíz, húsz vagy harminc év múlva, előre jelezhetjük a klímaváltozás helyi hatásait, és akcióba lendülhetünk, mielőtt még késő lenne” – mondta Huang.

Az Nvidia nem részletezte, milyen architektúrával dolgozik majd a szuperszámítógép, és ki férhet majd hozzá, csak azt hangsúlyozta, hogy a vállalat hatalmas szerepet szán a gépi tanuló algoritmusoknak a klímamodellek felbontásának javításában és a sebességük gyorsításában.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam