2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kazahsztánban is gondokat okoz a kriptovaluta

A Kínából átköltöztetett bányászgépek és az illegális bányászok miatt az összeomlás szélén táncol a közép-ázsiai ország áramellátása.

Az energiaügyi minisztérium becslései szerint Kazahsztánban idén nyolc százalékkal nőtt a fogyasztás, ami jelentős növekedést jelent az általában jellemző évi 1-2 százalékhoz képest – írta meg a Verge nyomán a Telex.

Ennek hátterében főként az áll, hogy Kínában idén előbb betiltották a bitcoinbányászatot, majd a kínai jegybank illegálisnak minősítette a kriptovalutákkal kapcsolatos pénzügyi tevékenységeket,

becslések szerint emiatt majdnem 90 ezer bányászgépet költöztettek át Kazahsztánba az elmúlt hónapokban.

A Cambridge-i Egyetem adatai alapján az Egyesült Államok után már Kazahsztán a második legnépszerűbb hely a kriptobányászok körében. Októberben három szénerőmű is leállt az országban, minek nyomán korlátozták az új bányászfarmok fogyasztását, később azonban a jogszerűen működő bányászok esetében az intézkedést (legalábbis egyelőre) visszavonták. A kazah döntéshozók álláspontja szerint nem ők, hanem az illegálisan működő bányászok jelentik a fő problémát.

A Kínából kiáramló bányászok hasonló problémákat generáltak Iránban és Texasban is. A hatalmas energiafelhasználással működő kriptovaluták környezeti lábnyomuk miatt évek óta hangos kritikákkal találkoznak, svéd szakértők nemrégiben egyenesen a betiltásukat sürgették.

Neked ajánljuk
A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam