2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését

A franciaországi település önkormányzata azt követően döntött az intézkedésről, hogy a francia nemzetgyűlés a klímavédelmi törvény részeként – a járványra tekintettel csak jövő áprilisi hatálybalépéssel – megszavazta a teraszok fűtésének leállítását.

A francia gasztronómia fellegváraként ismert Lyon zöld polgármestere és stábja azonban úgy döntött, már idén télen sem lesz fűtött terasz a városban. Grégory Doucet szerint „szóba sem jött”, hogy jövő tavaszig várjanak, hiszen prioritásként kezelik a klímaválság miatti intézkedések betartását és az energetikai „józanságot” – idézi az Euronews.

„Még ha csak tízből egy vendéglátóst érint is ez az intézkedés, akkor sem árt tudni, hogy országos szinten a kinti teraszok fűtése 500 000 tonna szén-dioxidot bocsát a levegőbe évente”

– magyarázta a politikus, stílusosan egy fűtetlen kávézó teraszán ülve. Aki a szabályt megszegi, és mégis begyújtja a teraszokat melegítő hőgombákat vagy más hősugárzókat, arra 35 eurós (kb 12-13 ezer forint) bírságot szabnak ki, és felfüggesztik a teraszkitelepítési jogát.

A vendéglátósok nyitottak a szabályozásra, de elhibázottnak tartják az időzítést, hiszen  a koronavírus-járvány újabb hullámában a vendégek különösen keresik a teraszokat. A vendéglátóhelyek egy része ugyanakkor már átállt a fűtés nélküli teraszokra, és hősugárzók helyett takarókat kínálnak vendégeiknek.

Neked ajánljuk
A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam