2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az MNB úttörő szerepet vállal a pénzügyi rendszer zöldítésében

A Magyar Nemzeti Bank úttörő kíván lenni a térségen belül és egész Európában a pénzügyi rendszer zöldítésében, kész együttműködni a pénzügyi és a nem pénzügyi szektor szereplőivel egyaránt a klímaváltozás elleni küzdelemben – mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó részeként megrendezett Közép-európai zöld pénzügyi konferencián.

Kandrács Csaba kiemelte: Európában elsőként a magyar jegybank hivatalosan is zöld mandátumot nyert, a módosított MNB-törvény a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot kifejezett feladatkörévé tette.

A központi pénzintézet 2019 óta zöld programja részeként számos intézkedést hozott, ezek közül a legújabb a bankrendszer első hosszú távú, úgynevezett éghajlati stressztesztje. Az alelnök elmondta:

az MNB a pénzügyi rendszer éghajlati szempontból való megbízhatóságának teszteléséhez a Cambridge Econometrics gazdasági modelljét használta fel, amely három forgatókönyvet készített rendezett átmenet, sikertelen átmenet és rendezetlen átmenet elnevezéssel.

Kandrács Csaba a továbbiakban beszélt az MNB által korábban a bankok számára kiadott zöld ajánlásokról, amelyek összességében segítik a piac szereplőit a gondolkodásmódjuk megváltoztatásában. Azt is megemlítette: elvárják a pénzintézetektől, hogy azok az ajánlások alapján folyamatos önértékelést végezzenek, és terveket dolgozzanak ki.

Kandrács Csaba a jövő évre kitűzött célokat is ismertette, amelyek közül kiemelte a környezetet károsító tevékenységek azonosítását, a zöldhitelek elterjesztése érdekében egy zöldtermékjegyzék készítését, egy olyan felület kialakítását, ahol összevethetők a zöldbefektetések, illetve a társadalom tájékoztatását többek között arról, hogy a „zöldre festés” jeleit hogyan lehet észre venni.

Ezenkívül egy olyan felmérés kidolgozását helyezte kilátásba, amely segít a hitelintézeteknek felmérni az ügyfeleik ESG-teljesítményét.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke előadást tart a Közép-európai zöld pénzügyi konferencián
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam