2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utalvánnyal ösztönöz a telefonok újrahasznosítására egy francia áruházlánc

Világszerte rengeteg kihasználatlan vagy tönkrement elektronikai cikk porosodik a fiókok mélyén, bennük rengeteg ritkafémmel. Pedig ezek újrahasznosításával temérdek, a bányászattal együtt járó környezeti kártétel és emberi szenvedés is elkerülhető lenne.  

A francia Carrefour áruházlánc két telefon-újrahasznosító céggel közösen elindított egy szolgáltatást, amelynek keretében a vevők régi mobiljaikat vásárlási utalványra cserélhetik.

A Carrefour kijelölt egységeiben már mintegy 50 automata kioszk működik az elnyüstölt telefonok átvételére, és a tervek szerint januárig további 250 üzletében fog hasonló rendeltetésű gyűjtőpontokat felállítani.

A beadott készülékek megújítva vagy alkatrészenként újrahasznosítva térnek vissza a piacra.

Az átvételi pontjokat az ecoATM nevű mobil-újrahasznosító cég kezeli, a beadott készülékek viszonteladásáról pedig a Back Market elnevezésű és különböző elektronikai eszközök felújításával foglalkozó cég gondoskodik. A továbbértékesítésre alkalmatlan példányokat szétszedik, és alkatrészenként próbálják meg újrahasznosítani őket. 

Legyen szó újrahasználatról vagy újrahasznosításról, a körkörös gazdaság szellemében kidolgozott megoldás mindenképp jelentős mennyiségű energia és nyersanyag megspórolásával jár.

Magyarországon a tönkrement telefonok újrahasznosítása érdekében a Passzold vissza tesó! kampány gyűjtődobozait érdemes keresnünk.

Neked ajánljuk
Kimagasló évet zárt a „Passzold vissza, Tesó!” kampány A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma? Lézeres neutronforrás segítségével kezelnék a nukleáris hulladékot A lakosságra is számítanak a hétvégi fülesbagoly-felmérésben
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam