2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utalvánnyal ösztönöz a telefonok újrahasznosítására egy francia áruházlánc

Világszerte rengeteg kihasználatlan vagy tönkrement elektronikai cikk porosodik a fiókok mélyén, bennük rengeteg ritkafémmel. Pedig ezek újrahasznosításával temérdek, a bányászattal együtt járó környezeti kártétel és emberi szenvedés is elkerülhető lenne.  

A francia Carrefour áruházlánc két telefon-újrahasznosító céggel közösen elindított egy szolgáltatást, amelynek keretében a vevők régi mobiljaikat vásárlási utalványra cserélhetik.

A Carrefour kijelölt egységeiben már mintegy 50 automata kioszk működik az elnyüstölt telefonok átvételére, és a tervek szerint januárig további 250 üzletében fog hasonló rendeltetésű gyűjtőpontokat felállítani.

A beadott készülékek megújítva vagy alkatrészenként újrahasznosítva térnek vissza a piacra.

Az átvételi pontjokat az ecoATM nevű mobil-újrahasznosító cég kezeli, a beadott készülékek viszonteladásáról pedig a Back Market elnevezésű és különböző elektronikai eszközök felújításával foglalkozó cég gondoskodik. A továbbértékesítésre alkalmatlan példányokat szétszedik, és alkatrészenként próbálják meg újrahasznosítani őket. 

Legyen szó újrahasználatról vagy újrahasznosításról, a körkörös gazdaság szellemében kidolgozott megoldás mindenképp jelentős mennyiségű energia és nyersanyag megspórolásával jár.

Magyarországon a tönkrement telefonok újrahasznosítása érdekében a Passzold vissza tesó! kampány gyűjtődobozait érdemes keresnünk.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam