2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A befektetésekben is érvényre kel jutniuk a hosszú távú megfontolásoknak

A pénzügyi intézmények szerepét erősíteni kell a klímaátmenet pénzügyi finanszírozhatósága érdekében – hívta fel a figyelmet jegyzetében Hidi János, a Cambridge Econometrics fenntartható befektetések vezetője.

A glasgow-i klímacsúcson (COP26) a pénzügyi szektor szerepe ismét reflektorfénybe került: ahhoz, hogy a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény célkitűzései szerint a globális felmelegedést másfél Celsius-fok alatt lehessen tartani, óriási mennyiségű tőkét kell átcsoportosítani a következő években.

Hidi János a Napi.hu oldalán foglalta össze a pénzügyi szektorra vonatkozó legsürgetőbb teendőket. A szakértő szerint ezek az alábbiak:

  • a klímaváltozással kapcsolatos minőségi, standardizált és ellenőrzött adatok előteremtése;
  • a klímaváltozásból adódó pénzügyi kockázatok kezelése;
  • a pénzügyi portfóliók zéró kibocsátásra hangolása;
  • a fenntarthatósági jelentések kötelezővé tétele széles körben, valamint az ehhez kapcsolódó globális jelentési standardok felállítása.

Hidi János a legnagyobb akadályt a pénzügyi szektor rövid távra koncentráló tervezési gyakorlatában látja, amire Mark Carney, a brit jegybank korábbi elnöke már 2015-ben felhívta a figyelmet. Hidi szerint a befektetői rövidlátást jellemzően két fő ok táplálja.

A befektetett tőke hozamelvárásait „elsősorban a rövid távon várható pénzügyi teljesítmény mozgatja, és sokkal kevésbé a hosszú távú hozamok – amelyekre viszont a klímaváltozásnak már konkrét fizikai hatása lesz”.

Másrészt a szakértő szerint a befektetői rövidlátást a jövőbeli hozamok diszkontálásának gyakorlata (az adott vagyontárgy jelenértékének kiszámítása) is táplálja: ezek a várható hosszú távú hozamok kisebb súllyal számítanak bele a befektetési döntésekbe. Ez a szemlélet egyes projektek és befektetések elemzésekor jogosnak tekinthető, de láthatóan visszafogja a finanszírozást a klímavédelmet elősegítő programoktól – mutat rá elemzésében Hidi János.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam