2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: a klímaválság nemcsak probléma, de üzleti lehetőség is

A klíma- és a vízválság, a biodiverzitás és a termőföld minőségének romlása nemcsak megoldásra váró probléma, hanem óriási üzleti lehetőség is a technológiafejlesztésben élen járó országoknak – mutatott rá az államfő a fenntarthatósági expó eredményeit értékelve.

Áder János a Kossuth rádió műsorában a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót értékelve hangsúlyozta: előbb-utóbb minden állam rákényszerül az új technológiák használatára a szabályváltozások, a lakosság nyomása, a fiatalok érdekérvényesítése miatt.

Bizonyos erőforrások kimerülőben vannak, és ha Kína beszünteti például az egyre fogyó ritka földfémek exportját az ott élők életszínvonalának növelése érdekében, Európának nem nagyon lesz más választása, mint újrahasznosítani a most még eldobott, szemétre hajított hulladékokat – mutatott rá.

„Ha már kötelezettség és a gazdasági, üzleti kényszer is ebbe az irányba visz bennünket, jobb előbb lépni, mint várni, hogy egyszer csak történik valami.”

Kiemelte, hogy ebben a régióban még nem rendeztek ilyen fenntarthatósági expót, „erre más országok részéről nem is nagyon volt törekvés”. A résztvevők körében készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka jó törekvésnek tartotta az expó magyarországi rendezését, 87 százalékuknak tetszett a vállalkozók termékeit, ötleteit bemutató, és több mint 90 százalékuknak a 11 élményszigeten a fenntarthatóság kérdéseivel foglalkozó kiállítás.

Áder János köztársasági elnök az En-Co Software Zrt. standjánál 
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A jövő hősei című kalandpark feladatait 5 ezren oldották meg, a részvételre ötszörös volt a túljelentkezés. A lelkesedés óriási volt a 16 év alattiak körében, de a 16–18 évesek, illetve az idősebbek körében is nagy volt az érdeklődés, a 183 kiállító cég kétharmadának keddig beérkezett adatai alapján pedig több mint 3 ezer olyan tárgyalás történt, amely a látogatók kíváncsiságát, érdeklődését, esetleges vételi szándékát tükrözte.

Az államfő szerint az esemény diplomáciai szempontból is eredményes volt: a kormánytagok jelentős része megjelent a helyszínen, és legalább 240 olyan tárgyalás volt, ahol miniszterek, államtitkárok velük azonos rangú vendéggel vagy vállalati vezetőkkel tanácskoztak.

A folytatásról szólva elmondta: tervezik, hogy az eseményt kétévente megrendezik.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam