2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi pénzből fordulhatna zöldbe a divatipar?

Bár a fenntartható befektetések híveinek a Föld egyik legszennyezőbb iparágának szén-dioxid-mentesítése izgalmas lehetőséget jelent, ugyanakkor a pénz önmagában kevés – akaraterőre is szükség lenne.

„A probléma nem a finanszírozás hiánya” –  idézi a rendületlenül hatalmas nyereséget termelő divatipar szabályozásának lehetőségeivel foglalkozó brit szakértők egyikét az Nrgreport: „a probléma az, hogy a divatipar nem hajlandó elmozdulni az alacsony költségű, nagy volumenű, végtelenül növekvő üzleti modellről, amely nemcsak a környezetünket károsítja, hanem a világ minden táján kizsákmányolja a munkavállalókat.”

A World Resources Institute és az Apparel Impact Institute (Aii) friss jelentésében ennek ellenére megvizsgálta, mekkora összegre lenne szükség a divatipar klímabarát fordulatához.

A nettó zéró kibocsátás elérésének összköltségét a jelentés 1,04 billió dollárra (928 milliárd euró) becsüli, aminek a 61%-át, azaz 639 milliárd dollárt (570 milliárd euró) a már meglévő megoldások alkalmazására, a maradék 39%-ot, azaz 405 milliárd dollárt (361 milliárd euró) pedig az innovatív megoldások fejlesztésére szánna.

A jelentés szerint a divatipar 2050-ig megvalósuló dekarbonizációjához a túltermelés csökkentésére, az anyaghatékonyság javítására, valamint a körkörös üzleti modellek kiterjesztésére lenne szükség. A jelentés a megoldások közé sorolja a megújuló energiára való áttérést, a fenntartható anyagok és folyamatok alkalmazását, valamint a következő generációs anyagok fejlesztésének felgyorsítását is. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam