2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb bank szünteti be a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének finanszírozását

A KBC-csoport többé nem hitelez, nem ad tanácsot és nem köt biztosítást új olaj- és gázmezőkkel kapcsolatos projektekre és a meglévők korszerűsítésére. A döntés a K&H-t is érinti.

A fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítása érdekében a KBC 2016-ban tette közzé első csoportszintű energiahitel-stratégiáját, ami az elmúlt öt évben egyre szigorúbbá vált. November elsejével a Magyarországon a K&H Bank révén jelen lévő belga pénzügyi csoport új energiahitel-stratégiája megerősíti a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos projektek hitelezésére vonatkozó korlátozásokat, illetve

véget vet az új lelőhelyek kiaknázására és a meglévők korszerűsítésére irányuló feltárások és fejlesztések finanszírozásának.

Ebbe beletartozik az északi és déli sarkköri szárazföldi és óceáni lelőhelyeken folytatott és a palaolaj-kitermelés is. A KBC szintén felhagy a mélytengeri fúrás segítségével és a kátrányhomokból kinyert kitermelés, illetve az új lelőhelyek feltárásának finanszírozásával.

„Nem hitelezünk többé olyan vállalatoknak, amelyek csak olaj- és gázmezők kiaknázásával foglalkoznak. Néhány energiaátmenettel kapcsolatos kivétel mellett a vertikálisan integrált olaj- és gázcégeknek mostantól csak úgy biztosítunk forrásokat, ha a hitelek 2030-ig kifutnak, hacsak az adott vállalat nyilvánosan be nem jelentette, hogy nem kezd projekteket új lelőhelyeken” – részletezte a változásokat Suba Levente, a K&H Fenntarthatósági programjának vezetője. 2022. január 1-jétől a vertikálisan integrált cégek is csak egy olyan záradék elfogadásával juthatnak finanszírozáshoz, amelynek értelmében a forrásokat nem használják új olaj- és gázmezők fejlesztésére.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Ezen esetektől eltekintve, bár szigorú feltételek mellett, a csoport továbbra is fog hitelezni, tanácsot adni és biztosítást kötni olajhoz és gázhoz köthető tevékenységekre.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam