2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bérlőkön is múlik az ingatlanpiac fenntarthatósága

Az Európai Unióban az energiafelhasználás 40 százalékáért, a szén-dioxid-kibocsátás 36 százalékáért az épületek felelősek, így a zérókibocsátású gazdaságra történő átálláshoz jelentős változásra van szükség az ingatlanpiac minden szegmensében.

Mára már nem kérdés, hogy a jövő ingatlanjai esetében a fenntarthatóságnak átfogóan és minden részterületre kiterjedően kell érvényesülnie, legyen szó tervezésről, kivitelezésről, használatról, üzemeltetésről vagy akár az épületek lebontásáról  –mutattak rá a fenntarthatóság kihívásairól folytatott beszélgetésben a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának szakértői és partnerei.

Az Európai Bizottság becslése szerint annak az épületállománynak, amely 2050-ben létezni fog, a 80 százaléka már ma is megvan, azonban ezeknek a 75 százaléka nem energiahatékony. Ebből kifolyólag látható, hogy közép- és hosszú távon hatalmas összegeket kell majd fordítani a már meglévő épületállomány korszerűsítésére.

Hazánkban is több millió négyzetméternyi lakóingatlant és kereskedelmi ingatlant kell átalakítani, hatékonyabbá tenni, úgymond a barnából a világoszöld irányába kell elmozdulni.

„A privát finanszírozói szféra minden bizonnyal kulcsszereplő lesz a fenntartható gazdaság világgazdasági modelljében. A közeljövőben várhatóan még jobban felgyorsulnak a zöld finanszírozási termékfejlesztések, hiszen ez egyszerre racionális társadalmi érdek és szabályozói elvárás is” – mondta Borbély Gábor a DLA Piper Hungary finanszírozási praxisának vezetője.

Míg a finanszírozói oldal a fenntarthatósági elvárások betartására szabályozással erősít rá, addig az iparág zöldítésére irányuló fejlesztések talán legfontosabb szereplői mégis a bérlők, mivel az ő igényeik és elvárásaik mozgatják leginkább a többi szereplő magatartását.

„Nem elég, ha a bérbeadó zöldépületet fejleszt, a fenntartható működésnek a teljes bérleti időszak alatt érvényesülnie kell. Hiába adott egy jó energiahatékonysággal rendelkező épület, ha a nem megfelelő használat miatt sok energiát fog fogyasztani” – mutatott rá Kui Szilárd local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam