2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Digitális termékigazolványokkal tenné átláthatóbbá a gyártást az unió

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy jövő év elejétől bevezet egy digitális termékigazolványt, amely az európai árucikkek összetételével kapcsolatban tartalmaz majd információkat. A megoldás a fogyasztói tudatosságot és az újrahasznosítást is fellendítheti.

Biztosítani kell, hogy az európai piacokon megjelenő termékek hosszú élettartamúak és javíthatók legyenek  – hangsúlyozta a tervek kapcsán Willaim Neale, az Európai Bizottság tanácsadója. Jelenleg a gyártás, a vásárlás és az eladás során fontos információk vesznek el az egyes árucikkek alkatrészeivel és újrahasznosíthatóságával kapcsolatban. 

A digitális termékigazolvány ezt a problémát orvosolhatja azáltal, hogy a hiányzó adatokat elérhetővé teszi.

A szellemi tulajdon és az adatok védelmét titkosítással, illetve az információk későbbi hozzáférhetővé tételével biztosítanák.

Joan Marc Simon, a Zero Waste Europe nevű szervezet ügyvezetője szerint a legtöbb ember otthona tele van az építőanyagokból és bútorokból származó káros anyagokkal. Jelenleg lehetetlen megismerni, hogy egy termék biztonságos, javítható vagy éppen újrahasznosítható-e, pedig ezek az információk nagyon fontosak a felhasználók számára.

Ugyanakkor a szakember megítélése szerint a digitális termékigazolvány mellett szükség lenne olyan eljárásokra is, amelynek elősegítenék, hogy az emberek vissza tudják küldeni javítás céljából a megvásárolt készülékeket.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam