2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Franciaország az unió zöldülésén és energetikai függetlenségén fog dolgozni

Az Európa Tanács soros elnökségét 2022 januárjától betöltő Franciaország elsődleges tervei között szerepel, hogy csökkentse az unió energia- és nyersanyag-importőrökre való ráutaltságát.

Az uniós elnökség azt is jelenti, hogy Franciaország komoly szerepet vállal abban, hogy az európai zöldmegállapodásban foglaltak megvalósuljanak, az üvegházhatású gázok kibocsátása 2033-ra 55 százalékkal csökkenjen – írta meg a Bloomberg nyomán a VG.

Az unió tervei között szerepel az is, hogy szénadót vessen ki az unión kívüli nagy energiaigényű iparágakra, például a cement- és acéliparra.  

Franciaország emellett azt szeretné elérni, hogy az Európai Unió kevésbé függjön Oroszországtól és Kínától mind az energiahordozók, mind a nyersanyagok tekintetében.

Az uniónak gondoskodnia kell arról, hogy függetlenedjen Kínától, és az olyan csúcstechnológiai termékeket, mint például a chipeket, napelemeket, saját maga állítsa elő – mondta Barbara Pompili, Franciaország ökológiai átállásért felelős minisztere egy brüsszeli konferencián. Pompili hozzátette: az Európai Uniónak azt is biztosítania kell, hogy új energiatechnológiákat, például a hidrogént Európán belül termelje meg.

Kadri Simson energiabiztos is hangsúlyozta: a gazdaságnak fokozatosan kell átállnia a megújuló energiaforrásokra, hogy kevésbé legyen kiszolgáltatva más országoknak. 

Neked ajánljuk
Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam