2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tegyünk, ha nemcsak a saját, de az emberiség jóllétét is gyarapítanánk?

A zöldpénzügyek lehetőséget adnak rá, hogy mi magunk, a hétköznapokban segítsük elő a klíma élhetősége érdekében szükséges fenntarthatósági fordulat megvalósulását. De mitől lehet zöldebb a pénztárcánk?

Ahhoz, hogy a nemzetközi egyezményekben meghatározott klímavédelmi célokat teljesíteni tudjuk nemzetgazdasági szinten, folyamatos beruházásra van szükség a vállalkozások nagyobb részénél – mutat rá a ProfitLine. Ehhez forrás kell, sok-sok tőke. A zöldpénzügyek kifejezés mögött tulajdonképpen ennek a problémának a feloldását találjuk.

A zöldpénzügyek alatt olyan magánforrásokra épülő pénzügyi közvetítést értünk, amely során a pénzügyi, befektetési, biztosítási szolgáltatások célzottan a fenntarthatóságot is szolgálják, jellemzően beruházások és projektek finanszírozásán keresztül.

  • Zöldbetétek esetében a betétgyűjtő pénzintézet vállalja, hogy legalább a zöldbetétállománnyal megegyező volumen erejéig folyósít hitelt fenntarthatósági projektekre, vagyis a zöldbetét egyfajta biztosítéka a zöldhitelkínálat elérhetőségének.
  • Zöldkötvények: a hazai piacon a vállalatok még a zöldkötvények felfedezésének előszobájában járnak. Az első ilyen kötvénycsomagot a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának keretében bocsátották ki 2020-ban. A kibocsátó vállalatok vállalják, hogy az értékpapírokon keresztül befolyt összegeket kizárólag zöldprojektek megvalósítására használják.
  • Zöldalapok: megtakarításainkat nemcsak betétekben tarthatjuk, hanem diverzifikáltabb befektetési alapokban is elhelyezhetjük. Amennyiben egy zöldalapra esik a választásunk, biztosak lehetünk abban, hogy a portfólió összeállításában a pénzügyiek mellett környezeti és társadalmi tényezők is lényegi szempontoknak minősülnek.

Az intézmények ajánlataitól függetlenül, a hétköznapok pénzügyeiben, a mindennapos ügyintézéseink terén is tehetünk a környezetünkért: az online, digitális vagy bankkártyás vásárlások előnyben részesítése, e-számla igénylése vagy csak önmagában egy papírmentes bankszámla nyitása mind olyan döntések, amelyekkel közelebb kerülhetünk a fenntarthatóbb jövőért kitűzött célokhoz.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására Újabb aggasztó statisztika mutat rá a bitcoin árnyoldalára Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam