2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Peking a zöldülés jegyében határt szab az energiazabáló adatközpontoknak

A nagy energiaigényű adatközpontok építésének szabályozását írná elő Peking a helyi kormányzatok számára az ország kibocsátáscsökentési céljainak teljesítése érdekében.

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság internetes oldalán közzétett tervezetben az adatközpontokat és az ötödik generációs (5G) telekommunikációs technológiát a jövő gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges stratégiai forrásnak és közcélú infrastruktúrának nevezik.

Rámutatnak, hogy az adatközpontok és az 5G kulcsszerepet játszanak az energiatakarékosság terén is. A tervezet ezért az adatközpontok és az 5G-állomások alacsony szén-dioxid-felhasználásúvá alakításának támogatását jelöli ki.

Eszerint a továbbiakban nem engedélyeznék olyan nagy méretű, új adatközpontok felépítését, amelyek áramhatékonysági aránya meghaladja az 1,3-at, a meglévő központok közül pedig fokozatosan energiahatékonyabbá alakítanák azokat, amelyeknél ez az arány meghaladja az 1,5-öt.
    

Hangsúlyt fektetnének a hűtési technológiák energiafogyasztásának csökkentésére, támogatva az innovációt. Az adatközpontok esetében ugyanis az áramfogyasztás jelentős részét az adatok tárolására és feldolgozására használt számítógépes rendszerek hűtése teszi ki.

A tervezetben javaslatot tesznek továbbá a megújuló energiaforrások, egyebek mellett a szél- és napenergia használatának ösztönzésére, valamint arra is, hogy az adatközpontok munkafolyamatainak egy részét a fejlett, kelet-kínai régióból helyezzék át az ország megújuló energiaforrásokban gazdag, nyugati területeire.

Neked ajánljuk
A fenntartható építészet megteremtése csak adatok kérdése? A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam