2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be

Erre a következtetésre jutott a KPMG felmérése, amelyben csupán a megkérdezett szakemberek 14 százaléka vélte úgy, hogy a kockázatok beépültek az árakba.

A KPMG, a CREATE-Research és a CAIA Association a 34,5 billió dollárnyi eszközt kezelő befektetési cégek és nyugdíjalapok csaknem 100 vezetőjével készült interjúk alapján állította össze „Meg tudják-e menteni a bolygót a tőkepiacok?” című globális felmérését – számolt be róla a Portfolio.

A kutatás megállapította, hogy bár rengeteg tőkét vonzanak a tőkepiacok, ugyanakkor a politikai, szabályozási ellentmondások és a nem kellően transzparens pénzügyi hatások miatt nem tudják hatékonyan beárazni a klímaváltozás kockázatait.

A klímakockázatok beárazása egyértelműen jobban látható az energiaszektorban, és kevésbé észrevehető azokban a tőkeintenzív projektekben, ahol a piacra jutás hosszú időt vesz igénybe.

A jelentés készítői a legnagyobb akadályt abban látják, hogy a klímakutatás természete miatt a klímaváltozás GDP-re gyakorolt hatása nehezen megjósolható. Nincs hasonló történelmi előzmény vagy tapasztalat arra vonatkozóan, hogy a gazdasági és pénzügyi rendszereink hogyan tudnak vagy hogyan fognak reagálni ezekre a hatásokra.

A kormányzatokon is múlik

A problémát fokozza, hogy a kormányzatok és a hatóságok, amelyeknek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését kellene támogatniuk, sokszor nem egy „pályán” mozognak.

„A valódi lépések egyelőre jócskán lemaradva követik az elhatározásokat, így a klímaváltozásban rejlő lehetőségek és kockázatok továbbra is nehezen árazhatók” – mondja Wieder Gergő, a KPMG szenior menedzsere. A kutatás társszerzője, Amin Rajan rámutatott: a szabad piacgazdaságnak és a kormányzati oldal szabályozói politikájának összhangban kell lennie.

A jövőre vonatkozó kérdésre, hogy a tőkepiacok nagyobb arányban kezdik-e meg a klímakockázatok beárazását, a válaszadók 42 százaléka mondott igent, míg 30 százalék szerint talán így lesz –
28 százalék viszont nem hisz ebben.

A válaszolók több mint 60 százaléka számít arra, hogy a következő három évben minden eszközosztályban lesz elmozdulás a klímakockázatok beárazása felé.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására Újabb aggasztó statisztika mutat rá a bitcoin árnyoldalára Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam