2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb aggasztó statisztika mutat rá a bitcoin árnyoldalára

Marion Laboure, a Deutsche Bank elemzője szerint egy bitcoin bányászata nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint közel kétmilliárd Visa-tranzakció.

Bár voltak lépések a kriptopénzek energiaellátásának megújuló források felé terelésére, a bitcoin globális energiafogyasztásának mintegy háromnegyedét nem megújuló forrásokból állítják elő – isézi a Portfoliot Laboure.

A szabályozók is lépéseket tesznek a kriptopénzek környezeti hatásainak kezelésére: az Európai Parlament például azt javasolta, hogy a vállalatok kötelesek legyenek nyilvánosságra hozni a kriptotevékenységekkel kapcsolatos energiafogyasztásukat – emlékeztet a szakértő. A Crypto Climate Accord ugyanakkor egy magánszektorbeli kísérlet a probléma kezelésére.

A helyzet javítására felmerült

  • A kriptopénzipar megújuló források felé, például a geotermikus energia irányába terelése.. 
  • A szén-dioxid-adó bevezetése, amely a szénalapú energia nagy fogyasztóit sújtaná, és amely ösztönzőként hatna.
  • A tranzakciók ellenőrzésének átalakítása: a hálózatok a proof-of-stake protokollra térhetnének át a proof-of-work helyett. A proof-of-stake kevesebb energiát fogyaszt, mint a proof-of-work, ugyanakkor kevésbé biztonságos. A két protokoll különbségéről a Prohardver írt részletesen.
  • Több bitcointranzakciót bonyolítsanak le a blokkláncon kívül, például a Lightning Networkön (ez a hálózat egy második réteget húz a bitcoinhálózat tetejére, ami villámgyors mikrotranzakciókat képes továbbítani a felek között).
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam