2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tudatos kisbefektetők pénze sem mindig kerül jó helyre

Hogyan fordulhat elő, hogy a vegánok az állattartást, a rák ellen küzdő tudósok pedig dohánygyárakat pénzelnek a nyugdíj-megtakarításaikkal? Mit tehetnek az egyének, hogy a környezettel kapcsolatos elveik pénzügyi döntéseinkben is érvényesüljenek, és hogyan segíthetik ezt elő a befektetési alapok?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Behavioural Insight Team (BIT) kutatása, amelynek eredményeit a G7 oldalán megjelent írás ismertette. A britek magánnyugdíj-megtakarítással kapcsolatos viselkedését vizsgáló felmérés szerint a megtakarítók ritkán foglalkoznak aktívan a megspórolt pénzük sorsával.

Bár az emberek 68 százaléka örülne, ha a nyugdíj-megtakarítása úgynevezett zöld alapokba kerülne, mindössze minden tizedik font kerül zöld nyugdíjalapba. Többnyire abba a nyugdíjalapba fektetnek, amit az üzletkötő felajánl nekik, és utána sem vizsgálják meg a váltás lehetőségét.

Az arány javításának a leghatékonyabb módja a BIT szerint az lenne, ha az üzletkötők eleve a zöld megtakarítási lehetőségeket ajánlanák fel a nyugdíjalapok esetében.

Ugyanakkor fontos lenne, hogy a portfóliójuk környezeti lábnyomának esetleges megváltozásáról vagy az újabb lehetőségek megjelenéséről is tájékoztassák a megtakarítókat. Ezekkel a viszonylag könnyen kivitelezhető eszközökkel elő lehetne segíteni, hogy az a közel 70 százalék, akinek fontos lenne, hogy a megtakarítása zöld opciókba kerüljön, valóban ki is tudja választani ezeket.

Javasolták továbbá, hogy a módosítás és általában az ügyintézés egyszerű és zökkenőmentes legyen, a motiváció fenntartása érdekében pedig a zöld opciók népszerűségével kapcsolatos adatok kerüljenek kommunikálásra. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam