2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökológiai és gazdasági katasztrófából üzleti lehetőség

A kék tarisznyarák az elmúlt évtizedekben egyre növekvő bosszúsággá vált a tunéziai halászok számára. A ragadozó nemcsak a halak pusztításával, de a hagyományos hálók tönkretételével is hatalmas károkat okozott. A FAO közbeavatkozásának hála azonban átokból kecsegtető bevételi forrássá válhat az inváziós faj – ráadásul a rákpiac felpezsdülésével az élővilágra nehezedő nyomás is csökken.

Mindent megeszik, semmit sem hagy, és nagyon gyorsan szaporodik – idézi egy kétségbeesett halász szavait a FAO beszámolója.

A kék tarisznyarák a Szuezi-csatornán keresztül érkezett a Földközi-tengerbe, ahol egy idő után nemcsak a hagyományos eljárásokkal halászó helyiek – Tunézia egyes részein olykor a fogás akár hetven százalékát ez a rák teszi ki! –, de a kagylógyűjtésből bevételhez jutó háziasszonyok életét is megkeserítette.

Kék tarisznyarák Fotó: MichalPL/Wikimedia Commons/cc by

Az invazív ragadozó faj ráadásul az őshonos rákok számára is fenyegető konkurenciát jelentett, miközben egyetlen természetes ellensége, a polip kevésnek bizonyult a populáció szabályozásához. A Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) ugyanakkor felismerte az aggasztó helyzetben rejlő potenciált:

a kék tarisznyarák ugyanis a világ más tájain, így Kínában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban ínyencfalatnak számít: az ötödik legkeresettebb rákféle a világpiacon.

A FAO a halászok tájékoztatásával, információs kiadványokkal és a rákfogásra alkalmas új hálók biztosításával egyszerre teremtett kiegészítő bevételi lehetőséget a helyieknek, és talált utat egy ökológiai veszélyhelyzet kezeléséhez. 

2019-ben megnyíltak az első rákfeldolgozók, amivel további munkahelyek jöttek létre a régióban. A kék tarisznyarák exportja egy év leforgása alatt közel háromszorosára nőtt, így 2021-ben már 7 millió amerikai dollárt meghaladó bevételt termelt.

Neked ajánljuk
A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: fao.org
Vissza
Hírfolyam