2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökológiai és gazdasági katasztrófából üzleti lehetőség

A kék tarisznyarák az elmúlt évtizedekben egyre növekvő bosszúsággá vált a tunéziai halászok számára. A ragadozó nemcsak a halak pusztításával, de a hagyományos hálók tönkretételével is hatalmas károkat okozott. A FAO közbeavatkozásának hála azonban átokból kecsegtető bevételi forrássá válhat az inváziós faj – ráadásul a rákpiac felpezsdülésével az élővilágra nehezedő nyomás is csökken.

Mindent megeszik, semmit sem hagy, és nagyon gyorsan szaporodik – idézi egy kétségbeesett halász szavait a FAO beszámolója.

A kék tarisznyarák a Szuezi-csatornán keresztül érkezett a Földközi-tengerbe, ahol egy idő után nemcsak a hagyományos eljárásokkal halászó helyiek – Tunézia egyes részein olykor a fogás akár hetven százalékát ez a rák teszi ki! –, de a kagylógyűjtésből bevételhez jutó háziasszonyok életét is megkeserítette.

Kék tarisznyarák Fotó: MichalPL/Wikimedia Commons/cc by

Az invazív ragadozó faj ráadásul az őshonos rákok számára is fenyegető konkurenciát jelentett, miközben egyetlen természetes ellensége, a polip kevésnek bizonyult a populáció szabályozásához. A Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) ugyanakkor felismerte az aggasztó helyzetben rejlő potenciált:

a kék tarisznyarák ugyanis a világ más tájain, így Kínában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban ínyencfalatnak számít: az ötödik legkeresettebb rákféle a világpiacon.

A FAO a halászok tájékoztatásával, információs kiadványokkal és a rákfogásra alkalmas új hálók biztosításával egyszerre teremtett kiegészítő bevételi lehetőséget a helyieknek, és talált utat egy ökológiai veszélyhelyzet kezeléséhez. 

2019-ben megnyíltak az első rákfeldolgozók, amivel további munkahelyek jöttek létre a régióban. A kék tarisznyarák exportja egy év leforgása alatt közel háromszorosára nőtt, így 2021-ben már 7 millió amerikai dollárt meghaladó bevételt termelt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: fao.org
Vissza
Hírfolyam