2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországnak lett először a világon „zöld pandája”

Magyarország a világon az első külföldi szuverén Zöld Pandakötvény-kibocsátóként jelent meg a kínai kötvénypiacon, és 1 milliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátott ki – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A kereslet a végül kibocsátott mennyiség közel kétszerese volt. Az így bevont pénzeszköz a klímaváltozás elleni küzdelemre használható fel, másrészt a kötvénnyel biztosítani tudják Magyarország folyamatos jelenlétét a kínai pénzpiacon – mondta el a Portfolio szerint a kibocsátás kapcsán Varga Mihály.

A kötvények kínai belföldi és külföldi befektetők számára voltak elérhetők, futamidejük 3 év. A kötvények kamata 3,28 százalékos.

A pénzügyminiszter eredményesnek nevezte a magyar államadósság-kezelést, egyebek mellett azért, mert az adósság átlagos futamideje 4-ről 6 évre nőtt, javult a szerkezete, és biztonságosabbá vált a finanszírozása is.

Hozzátette azt is, hogy Európában Magyarországon a legmagasabb a lakosság részvétele az államadósság finanszírozásában, az adósság negyedét a magyar lakosság tartja kézben.

Neked ajánljuk
A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam