2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már 34 áruházban fogadja a használt sütőolajat a SPAR

Több tonna használt étkezési olajat és zsiradékot adtak le a SPAR vásárlói abban az öt áruházban, ahol a lánc a fenntarthatósági intézkedéseinek keretében elsőként vezette be a szelektív gyűjtésüket. A három hónapos tesztidőszakot követően a vállalat további 8 hiper- és 21 szupermarketet vont be a kezdeményezésbe.

Tavaly júliusban kezdte meg a SPAR a háztartási sütőolajok és zsiradékok három hónapon át tartó próbaüzemi begyűjtését a tatabányai INTERSPAR hipermarketben, illetve további két vidéki és két fővárosi szupermarketben.

A pozitív vásárlói visszajelzések, valamint a lakosság által leadott közel 3000 kilogrammnyi mennyiség megerősítette a vállalatvezetést abban, hogy a környezetvédelmi kezdeményezést szélesebb körben folytassa.

Jelenleg már országszerte 9 INTERSPAR hipermarketben és 25 SPAR szupermarketben elérhető a háztartási sütőolajok és zsiradékok szelektív gyűjtése.

„Évente több ezer tonna étolajat használnak fel Magyarországon. A használt sütőolajat és zsiradékot a környezetet erősen terhelő anyagok között tartjuk számon, ezért a SPAR arra kéri a vásárlóit, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, és ne öntsék a lefolyókba a használt étolajat vagy zsiradékokat” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A kijelölt áruházaknál egy-egy speciális, 800 literes tárolót helyezett ki a SPAR élelmiszer-hulladékok gyűjtésére és feldolgozására szakosodott partnere. A Biotrans Kft. garantálja, hogy a tárolókba leadott használt sütőolajat és zsiradékot elszállítja, ülepíti, majd a felhevítést követően biodízelüzembe küldi, ahol üzemanyag készül belőle.

A vásárlók üvegben, PET-palackban vagy saját csomagolásukba visszatöltve adhatják le a használt sütőolajat és zsiradékot – a szennyezett csomagolóanyagokat szintén újrahasznosítják.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam