2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öt év alatt tízszeresére duzzadtak a zöldfordulatra szánt források

2021-ben nagyobb összegek áramlottak a tiszta energiaforrások és egyéb, a klímaváltozás kezeléséhez kapcsolódó iparágak finanszírozásába, mint korábban bármikor.

December első felére a fenntartható technológiák finanszírozására szánt összegek elérték a 43 milliárd dollárt – derül ki a Fast Company elemzéséből.

A nagybefektetők egyre nyitottabbak olyan befektetésekre, amelyekre pár éve még egyáltalán nem mutattak hajlandóságot. Jelentős forrásokra tett szert:

  • a Nortvolt nevű, fenntarthatóságra fókuszáló svéd akkumulátorgyártó
    (2,8 milliárd dollár);
  • a Rivin nevű elektromosautó-gyár
    (januárban 2,7, majd júliusban 2,5 milliárd dollár)
  • a termonukleáris fúzión alapuló erőmű építését célul kitűző Commonwealth Fusion Systems (1,8 milliárd dollár).

A területre áramló pénz mennyisége tízszerese annak, ami a Bill Gates által a tisztaenergia-átmenet finanszírozására létrehozott Breakthrough Energy Ventures 2016-os megalapításakor volt – mutatott rá Jonah Goldman, az alap ügyvezető igazgatója.

A klímatechnológiák finanszírozását monitorozó Climate Tech VC hírlevél társalapítója, Sophie Purdom szerint a klímával kapcsolatos befektetői érdeklődést nemcsak a megnövekedett médiafigyelem magyarázza: valódi és nagy lehetőséget látnak benne.

További optimizmusra ad okot, hogy a privát szektor vállalásokkal igyekszik  megteremteni a környezetbarát megoldások széles körű alkalmazásának és elterjesztésének feltételeit, ahogy a fogyasztók részéről tapasztalható növekvő elvárások és a zöldalternatívák megfizetésére való hajlandóság is biztató.

Ugyanakkor a cselekvési és befektetési kedv csak akkor hozhatja a várt eredményt, ha a versengő technológiák közül az arra érdemeseket hozza lendületbe – ehhez azonban a teljesítményük pontosabb mérésére és összehasonlítására lenne szükség. „Egyelőre messze vagyunk attól, hogy tudjuk, hogy pontosan mibe kellene csatornáznunk ezt a rengeteg erőforrást. De ez egy szerencsés probléma” – mutatott rá Goldman.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: fastcompany.com
Vissza
Hírfolyam