2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható építészet megteremtése csak adatok kérdése?

Így gondolja az a startup, amelynek gépi tanuláson alapuló platfomja révén a szakemberek széles körének teszi elérhetővé a környezetbarát alapanyagok és fenntartható technológiák hatásainak modellezését. A cove.tool megoldásában Robert Downey Jr. is lát fantáziát.

Az atlantai illetékességű startup célja, hogy az épületek elkészítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges energiát és az ahhoz kapcsolódó kibocsátást a lehető legalacsonyabb szinten tartsa – eredményeikkel a befektetőket már sikerült meggyőzniük.

A cove.tool finanszírozásába egyebek mellett a Robert Downey Jr. által alapított FootPrint Coalition ([Környezeti]Lábnyom Koalíció) is bekapcsolódott.

A startup  célja, hogy az építészek, mérnökök és kivitelezők számára lehetőéget adjon a tervezett épület legkülönbözőbb teljesítménymutatóinak modellezésére, a környezeti és gazdasági szempontból legoptimálisabb megoldás érdekében.

Eszközük a gépi tanulás segítségével a projekt adatai és a tervezett okosmegoldások alapján egy szimulációt készít, majd javaslatot tesz egyebek mellett az energetikai és napelemrendszer kialakítására, illetve az építőanyagok optimális kiválasztására.

A folyamat digitalizálása nem csak kevésbé időigényessé teszi a tervezést, de a cég szerint egyben demokratikusabb is, hiszen a szakemberek szélesebb köre számára teszi elérhetővé a fenntarthatóbb épületek megalkotásához szükséges tudást. 

Mindez a befektetők reményei szerint segíthet jelentősen csökkenteni az épületekhez kapcsolódó kibocsátást, ami jelenleg a globális emisszió 40 százalékáért felelős. A cég számításai szerint működésükkel csak ebben az évben 28,5 millió tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült megelőzniük.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: techrunch.hu
Vissza
Hírfolyam