2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás nyomán elszabaduló viharok 2021-ben is jelentős károkat okoztak

A klímaváltozással is kapcsolatba hozható természeti katasztrófák világszerte jelentős károkat okoztak amellett, hogy tovább rontották az éghajlat átalakulása nyomán jelentős nehézségekkel szembesülő fejlődő országok helyzetét – hívta fel a figyelmet egy brit segélyszervezet.

A Christian Aid riportja 2021 legsúlyosabb természeti csapásai közül 10-et emelt ki, amelyek esetében az anyagi kár – sokszor többszörösen – az 1 milliárd fontos határt is átlépte.

Az Ida hurrikán pusztítása 49, a Nyugat-Európát sújtó árvizek 33 milliárd fontnyi kárt okoztak – ugyanakkor ezek az összegek többnyire a biztosított értékekben keletkező vesztségek alapján kerülnek megállapításra, tehát a tényleges kár ennél jelentősen nagyobb lehet.

Miközben az anyagi kár logikus módon a fejlettebb államokban volt nagyobb, a természeti katasztrófák a fejlődő országokban emberek tömegeit tették földönfutóvá vagy kárhoztatták éhezésre.

A dél-szudáni árvíz nyomán 850 ezer ember kényszerült otthona elhagyására. 

Az Aon biztosító elemzése alapján 2021 a hatodik olyan év lehet, amikor a természeti katasztrófák költségei átlépik a 100 milliárd dollárt – mind a hat ilyen esztendőre 2011-et követően került sor.

Az árvízben megsemmisült használati tárgyak egy németországi hulladéklerakó területén
Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A Christian Aid a jelentéshez kapcsolódóan felmérést készíttetett a brit lakosság körében arról, mint tekintenek a brit kormányra váró legfontosabb kihívásnak 2022-ben.
Az első helyen a klímaváltozás kezelése végzett: a válaszadók 27 százaléka szerint a glasgow-i klímacsúcsnak otthont adó Nagy-Britanniának továbbra is ennek a kihívásnak a kezelésére kellene összpontosítania.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: theecologist.org
Vissza
Hírfolyam