2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkerülhető, hogy a körkörössé váló divatiparban a szociális problémák is megújuljanak?

A ruhagyártás és -kereskedelem szereplői egyre határozottabb lépéseket tesznek a szektor átalakítására, a körkörös gazdasági megoldások, legyen szó újrahasználatról, újrahasznosításról, bérlésről vagy javításról, növekvő szerepet kapnak. Ez egyben az ágazatban uralkodó siralmas munkakörülmények javítására is esélyt jelenthetne. Tudatos tervezés nélkül azonban a tarthatatlan viszonyokat az új rendszer is megörökölheti – figyelmeztet egy tanácsadó szervezet.

A BSR™ fenntarthatósági szakértőkből álló hálózata világszerte dolgozik együtt vezető nagyvállalatokkal egy zöldebb és etikusabb gazdaság megteremtésén. Nemrégiben kiadott, Keeping Workers in the Loop (KWIL) (Tartsuk a dolgozókat a körforgásban) című jelentésükben azt vizsgálták meg, a cirkuláris gazdaság térnyerése hogyan hathat a divatipar ellátási láncaiban hagyományosan embertelen körülmények között, alacsony bérért dolgozók helyzetére.

A szervezet aláhúzza: elméletben a fenntartható divathoz köthető változások esélyt adhatnának az újrakezdésre, a dolgozók helyzetének javítására és az új állások esetében egy felelősebb kultúra kialakítására. 

Ugyanakkor a 45, változatos méretű iparági szereplő és szakértő megkérdezésével elkészült riport tanúságai szerint a divatiparban zajló, jelentős befektetéseket vonzó és új lehetőségeket teremtő fordulat kimenetele megfelelő körültekintés nélkül akár  ellentétes is lehet.

  • A körkörös gazdaság térnyerése fontos fejlődési és képzési lehetőségeket, összetettebb, izgalmasabb munkaköröket biztosíthat(na). A divatipari munkások jelentős része már most is birtokában van az újrahasznosítással, javítással kapcsolatos tudásnak, ugyanakkor számos területen vannak hiányosságaik (gazdasági és kommunikációs ismeretek), ami megfelelő – és most egyelőre hiányzó – képzések nélkül megakadályozza, hogy bekapcsolódjanak a formálódó ellátási láncokba. 
  • Az újrahasznosítás régi problémákat hoz felszínre. A divatvilág már ma is körkörösen működő, például újrahasznosítással vagy használt ruhák értékesítésével foglalkozó vállalatainál gyakran kirívóan rosszak a munkakörülmények: a munkásokat sokszor feketén, rendkívül hosszú munkaidő mellett, zaklatásnak kitéve, megfelelő képviselet nélkül dolgoztatják.

A riport aláhúzza: a környezet szempontjainak szem előtt tartása mellett nem szabad megfeledkezni az etikus működés kihívásairól sem. Törekedni kellene a feketemunka visszaszorítására, az egészséges munkakörülmények kialakítására, különben az ágazat fenntarthatósági fordulata féloldalas lesz, sőt: nemcsak örökölheti, de fokozhatja is a meglévő társadalmi problémákat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: bsr.org
Vissza
Hírfolyam