2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hangzatos szlogenek után sokatmondó számok hozhatnak zöldülést

A vállalatok sorra tesznek fogadalmat termékeik szénlábnyomának csökkentésére és  a klímasemleges működésre. A fogyasztói elvárásokkal is összecsengő cél eléréséhez azonban pontos és megbízható kibocsátási adatokra lenne szükségük.

A vállalatok fenntarthatósági fordulatát az is megnehezíti, hogy termékeik szénlábnyomának akár 70-90 százaléka nem a saját folyamataikban, hanem az ellátási láncokban keletkezik. Az információk begyűjtése a termékekhez anyagokat, alkatrészeket vagy éppen a csomagolást szállító partnereiktől azonban rendkívül bonyolult és nehéz feladat. Ebben segít a Siemens új alkalmazása.

A SiGreen alkalmazással a vállalatok a keletkezés helyén, például az ellátási lánc adott szakaszán, szereplőjénél gyűjthetnek valós kibocsátási adatokat.

A termék szénlábnyomát így az iparági átlagértékek helyett tényleges állapotot mutató adatokból számolhatják ki, és azt mérőszámként használhatják.

A mérőszámok alakulásából a vállalatok ellenőrizhetik, hogy szén-dioxid-kibocsátásukat milyen változtatásokkal csökkenthetik a leginkább, ehhez célokat jelölhetnek ki, és követhetik, hogy intézkedéseik, termékfejlesztéseik mennyivel segítették ezek elérését.

Termékeik szénlábnyomát bemutató adataikat a gyártók és a beszállítók az Estainium blokkláncalapú, nyílt hálózatában biztonságos módon oszthatják meg. Termékeik szénlábnyomáról a partnerek így hitelesen cserélhetnek adatokat az ellátási lánc mentén anélkül, hogy más, érzékeny termékinformációkat kiszolgáltatnának. 

A SiGreen és az Estainium technológiájának használatával a vállalatok megkülönböztethetik termékeiket, és szlogenek helyett adatokkal könnyíthetik meg a környezettudatos vásárlói döntéseket.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására Fenntartható számlacsomagot kínál a Takarékbank A macskaalmokban is használt ásvány hozhat megoldást a metán megfékezésére A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam