2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására

Egy oregoni kutató által vezetett csapat új eljárása egyszerűbbé és olcsóbbá teheti a gyárkémények füstjéből befogott szén-dioxid hasznosítását. 

Az ígéretes fejlesztés nemcsak a gyárakhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, de az akkumulátorok előállításához és a gyógyszeriparban felhasználható végtermék (ciklikus karbonátok) fenntarthatóbb előállítása révén is lendületet adhat a gazdaság zöldülésének – számolt be róla a Phys.org.

A lantanidaalapú úgynevezett MOF-ot („Metal Organic Framework”), amelynek porózus vázát fémionokhoz kötött szerves molekulák alkotják, a szerves anyagok bomlásakor keletkező, a szén-dioxid mellett egyéb gázokat is tartalmazó biogáz esetében is sikerrel alkalmazták.

Egy hatékony katalizátor elkészítésével nagy lépést tettünk a szén körforgásos gazdaságának megteremtésével kapcsolatos kihívások megoldása felé

– fogalmazott a kutatást vezető Kyriakos Stylianou. A pozitív töltésű fémionokból és szerves molekulákból felépülő anyag szerkezete nanoméretű pórusaival szivacsként ejti foglyul a gázokat, miközben maga nem alakul át, így több körben is használható.

A pórusok a vegyiparban bevett propilén-oxiddal vannak töltve. A lezajló folyamatok eredményeként létrejövő ciklikus karbonátokat egyebek mellett szemüveglencsék, adathordozók és gyógyszerek gyártásánál is alkalmazzák. Ráadásul Stylianou szerint azzal, hogy az új eljárás lehetővé teszi a szén-dioxid közvetlenül a forrásnál történő feldolgozását, a gyártásukból megspórolhatóvá válnak a gáz leválasztásának és utólagos feldolgozásának jelentős energetikai és pénzügyi költségei.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam