2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi köze a fánknak a fenntartható gazdasághoz?

Kate Raworth angol közgazdász 2012-ben dolgozta ki forradalmi koncepcióját, amely számos közgazdasági iskola megközelítéséből merítve, egy érzékletes analógia segítségével igyekszik utat mutatni az emberiség szükségleteit és a bolygó, a természet határait is tiszteletben tartó, vagyis fenntartható gazdasági virágzás felé.

A 2017-ben, Doughnut Economics: Seven Ways to Think Like a 21st Century Economist (Fánk közgazdaságtan: hét gondolkodásmód 21. századi közgazdászoknak) című könyvében részletesen bemutatott modell tudományos megalapozottsággal, közérthetően mutatja be a modern kor embere előtt álló kihívást: egy olyan gazdasági rendszer megteremtésének feladatát, amely az emberek szükségleteinek kielégítését egy élő bolygó határain belül biztosítja.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a modell hasznos eszköznek és iránytűnek bizonyult a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatásban, a párbeszéd elindításában és intézmények megreformálásában.  

A „fánk” két koncentrikus gyűrűből épül fel: az egyik a társadalmi alapot jelöli ki, biztosítva, hogy senki se szenvedjen hiányt az alapvető szükségletekből, a másik azt az ökológiai plafont, amely biztosítja, hogy a fejlődés ne lépje túl a Föld eltartóképességének határait.

Forrás: Czippán (szerk): Fenntartható fejlődés, az erőforrások tudatos használata
NKE.2015. 

A két gyűrű közötti hely jelöli ki azt a tartományt, amelyben az emberiség boldogulása ökológiai szempontból biztonságos, társadalmi szempontból pedig igazságos lehet.

Ennek eléréséhez meg kell változnia a gazdasági gondolkodásnak:

  • a GDP korlátlan növelése helyett az emberi szükségletek kielégítésére és a bolygó határainak tiszteletben tartására kell összpontosítani;
  • tudatosítani kell a nagy képet: a gazdaság, a társadalom és az élővilág sokrétű (össze)függését;
  • táplálni kell az emberi természetet, amely ugyanúgy lehet törődő és együttműködő, ahogy versengő és individualista; erősíteni kell a közösséget és a bizalmat.
  • erősíteni kell a rendszeralapú gondolkodást;
  • romboló helyett helyreállító gazdaságra, a megosztottságot fokozó gazdaság helyett elosztásra, illetve a tudás megosztására épülő gazdaságra van szükség.

Végezetül Kate Raworth hangsúlyozza: a növekedés az élet egészséges szakasza, de semmi sem nő örökké: ami sikeresen növekszik, az előbb-utóbb felnő, és virágzásnak indul. 

Kate Raworth TED-előadása Forrás: TED/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: doughnuteconomics.org
Vissza
Hírfolyam