2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben nem csirkék, hanem gombák állíthatják elő a tojásfehérjét

A tojásfehérjepor az élelmiszeripar közkedvelt alapanyaga, előállítása ugyanakkor jelentős környezeti terheléssel jár. Finn kutatók csirkék nevelése helyett a sejtszintű mezőgazdaság (cellular agriculture) vívmányait használva elégítenék ki az emberiség növekvő fehérjeigényét. 

2020-ban globálisan 1,6 millió tonna tojásfehérjeport állítottak elő, az igény pedig folyamatosan növekszik. Ugyanakkor a csirkék nevelése a kutatók szerint jelentős víz- és földhasználattal jár, de összefüggésbe hozható az erdőírtással, kedvezőtlenül hat a  a biológiai sokféleségre, nagyüzemi formái pedig elősegítik a betegségek kialakulását – ismertette a Helsinki Egyetem közleményét az EurekAlert.

A finn kutatók tenyésztett állatok helyett mikrobákra, ebben az esetben gombákra bíznák a fehérje megtermelését.

A precíziós erjedés során a Trichoderma reesei nevű fonalas gombát használták, amelyet modern biotechnológiai eszközökkel vettek rá a tojásfehérje több mint felét kitevő ovalbumin nevű protein termelésére.

Mivel a folyamat elektromosenergia-igénye meghaladja a hagyományos mezőgazdaság szükségleteit, a fenntarthatósághoz fontos, hogy ez megújuló forrásból származzon. Ugyanakkor a fehérje megtermeléséhez szükséges tápanyagot (például glükóz) tekintve a mikrobákon alapuló előállítás a gazdaságosabb.

„Kutatásunk alapján a gomba által előállított ovlbumin csaknem 90 százalékkal csökkentette a termeléshez szükséges talajhasználatot, és 31-55 százalékkal a szén-dioxid-kibocsátást. A jövőben a fenntartható energiaforrások használatával a fehérjepor előállításának klímára gyakorolt hatása akár 72 százalékkal is csökkenhet” – hangsúlyozta Natasha Järviö, a Helsinki Egyetem kutatója.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam