2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A trópusi erdők kivágása milliók számára teszi még küzdelmesebbé a megélhetést

A trópusi területeken uralkodó hőmérsékletet a klímaváltozásnál is erőteljesebben befolyásolja az erdőtakaró jelenléte: a fák kiirtása jelentős, akár 10 Celsius-fokot is elérő hőmérséklet-növekedést eredményezhet. Emiatt csökken a fizikai munkavégzésre alkalmas idő hossza, és nő a hőterheléssel összefüggő betegségek kockázata.

Egy decemberben, a One Earth című folyóiratban publikált kutatás azt próbálta feltárni, hogy az elmúlt 15-20 év során, a trópusi területeken megvalósított erdőírtások milyen hatással voltak a helyi lakosok életkörülményeire, a párás hőség fokozódása mennyivel rontotta a biztonságos munkafeltételeiket – ismertette a Science Daily.

Az eredményeik alapján az erdőtakaró eltűnése az adott időszakra vetített klímaváltozásnál jóval jelentősebb mértékben befolyásolta a hőmérsékleti viszonyok alakulását, ami jelentős különbségeket eredményezett az erdővel borított területekhez viszonyítva.

A fák nemcsak árnyékukkal, de a víz párologtatásával is csökkentik környezetük hőmérsékletét – az erdő nélküli területeken ennek hiányában a délutáni hőmérsékleti maximum akár 10 Celsius-fokkal is magasabb lehet.

A kutatócsoport 94, trópusi esőerdőkkel rendelkező, amerikai, afrikai és ázsiai ország területeinek hőmérsékletét és páratartalmát vizsgálta. Becsléseik szerint csak a legutóbbi időkben megvalósított erdőirtások nyomán legkevesebb 5 millió ember vesztett el legalább napi félórányi, fizikai munkavégzésre alkalmas időt. Közülük legalább 2,8 millió ilyen tevékenységekkel keresi a kenyerét.

100 ezer ember számára – elsősorban Ázsiában – több mint két órával lett rövidebb a nap munkavégzésre alkalmas szakasza.

A fizikai munka önmagában is növeli a test által termelt hőt, ami meleg és párás körülmények között növeli a hőséggel összefüggő betegségek, akár a hőguta kialakulásának kockázatát.

A kutatók rámutattak: a fák kivágása tehát nemcsak a klímavédelmi erőfeszítéseket hátráltatja és a biológiai sokféleséget csökkenti, de a helyi közösségek életkörülményeire is hatással van – ennek tudatosítása hozzájárulhat a trópusi erdők megóvásához.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam