2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba

Mark Carney-nak teljesen igaza van abban, hogy a teljes gazdaságot „át kell huzalozni” ahhoz, hogy 100 trillió dollárt teremthessünk elő a klímaváltozás ellen vívott háború megnyeréséhez – kommentálta a brit központi bank egykori elnökének októberben megjelent írását Matolcsy György.

Sőt, Matolcsy György szerint „igen valószínű, hogy a fenntartható energiaforrások kiaknázására a következő évtizedekben fordítandó külső finanszírozás még a fenti összegnél is sokkal magasabb lesz”.

Végső soron minden központi banknak be kell majd lépnie a ringbe – fogalmazott az intézmény elnöke a Magyar Nemzeti Bank oldalán fordításban közölt írásában.

A jegybankok pénzt teremtenek majd, célzott mennyiségi lazításokat indítanak a „zöld” eszközök megvásárlására, valamint (az egyéb szabályozó szervekkel együtt) a zöld átállás irányába strukturálhatják át a bankszektor döntéseit.

A jegybankokat egyébként is azért alapították, hogy háborúkat finanszírozzanak, és/vagy segítsék a gazdaságot a háborúkból vagy válságokból való kilábalásban – hangsúlyozta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a „The world of finance will be judged on the 100tn dollars climate challenge” („A pénzügyi világ megítélése a száztrillió dolláros kihívástól függ”) című cikkre adott válaszában.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: mnb.hu
Vissza
Hírfolyam