2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagyvállalatok és pénzintézetek átalakulása nélkül nem teljesülhetnek az erdőirtás megállítására tett ígéretek

Ha az erdőirtás egy ország lenne, a kibocsátása meghaladná az Európai Unió vagy India emisszióját, és akkor még nem beszéltünk a helyi élővilágra és közösségekre gyakorolt káros hatásairól. Nem meglepő hát, hogy a glasgow-i klímacsúcson 141 ország kötelezte el magát az erdőirtás megállítása mellett. Csakhogy egy friss jelentés szerint a vállalatok jelenlegi működése mellett ez hiú ábránd maradhat.

A Forest 500 (Erdő 500) című riportot a Global Canopy kutatócsoport készítette el. A jelentésben rámutattak: az erdőirtás megállításával kapcsolatban legnagyobb cselekvési potenciállal rendelkező vállalatok és pénzintézetek nem tesznek eleget, ezzel pedig alááshatják az erdők megóvásával  kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállalást.

A jelentés elkészítéséhez 350, az erdőirtások fő felelősének számító árucikkek előállításával, felhasználásával vagy kereskedelmével foglalkozó vállalatot, illetve az ilyen tevékenységek finanszírozásában érdekelt 150 legnagyobb bankot, befektetési társaságot és nyugdíjalapot vette górcső alá.

A megvizsgált vállalatok egyharmada egyáltalán nem rendelkezett az erdőkkel kapcsolatos felelősségvállalással, 72 százalékuk esetében pedig a vállalások nem fedték le a teljes értékláncukat.

A Colgate-Palmolive, a Nestle, az Unilever és a PepsiCo a 15, viszonylag kedvező értékelést kapott vállalat között szerepelt, ugyanakkor 60, elsősorban brazil, kínai és argentin vállalat a lehetséges legkisebb értékelést kapta.

A pénzintézetek esetében még rosszabb volt a helyzet. Az erdőirtás szempontjából erősen kockázatos iparágakba évi 5,5 billió dollárt fektető 150 szervezetből 93-nak egyáltalán nincs az erdőirtások finanszírozásának elkerülését célzó irányelve, de az ilyennel rendelkezőknek is csak a 2/3-a követi nyomon annak teljesülését.

A felmérés készítői hangsúlyozták: a döntéshozók vállalásai és a szabályozásra való törekvés felkészületlenül éri a vállalatokat.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam