2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését

A párizsi klímamegállapodás aláírása óta több mint félbillió tonna nyersanyagot fogyasztott az emberiség. Az országok eközben nem vesznek tudomást arról, hogy az emberiség kibocsátásának 70 százaléka a termékek gyártásához és használatához kapcsolódik – figyelmeztet egy körkörös gazdasággal foglalkozó szervezet.

A Circle Economy nevű szervezet kutatói friss jelentésükben hangsúlyozzák: a „dobd el gazdaság” működtetéséhez kapcsolódó jelentős kibocsátások ellenére klímavédelmi vállalásaikban a nemzetek csak a fosszilis tüzelőanyagok használatára fókuszálnak, figyelmen kívül hagyva az új dolgok termelésére való folyamatos éhség következményeit.

Matthew Fraser, a Circle Economy kutatási igazgatója a Phys.org szerint elmondta: a jelentés célja az volt, hogy az energiaátmenet és a zöldenergiák kérdését meghaladva a nyersanyagok használatának visszaszorítását vegyék górcső alá.

Becsléseik szerint a gazdaság körkörössé alakítása, illetve már a nyersanyag-kitermelés és fogyasztás 28 százalékos csökkentése lehetővé tenné, hogy teljesítsük a párizsi klímaegyezmény célját, és a felmelegedést 1,5 Celsius-foknál megállítsuk.

Ennek ellenére mindössze az államok egyharmada fogalmazza meg klímacéljai között a körkörös gazdaság bevezetését, miközben a nyersanyagok fogyasztása globálisan 70 százalékkal lépi túl a Föld megújulóképességét.

Az újrahasznosítás mértéke jelenleg képtelen lépést tartani a termelés növekedésével: az új megoldások térnyerése ellenére 2020-ban mindössze a megtermelt anyagok 8,6 százaléka került újrahasznosításra, miközben ez az arány 2018-ban 8,6 százalék volt.

A Circle Economy szerint ahhoz, hogy ezt a klímaváltozás szempontjából is tarthatatlan helyzetet kezeljük, fokozni kellene az elektronikai cikkek javítását és újrahasznosítását, világszerte be kellene tiltani az egyszer használatos műanyagokat, könnyebben újrahasznosítható termékeket kellene tervezni, és nagyobb teret kellene kapniuk a bérlésen alapuló üzleti modelleknek.

A jelentés szerint az állami ösztönzőket sürgősen át kellene alakítani annak érdekében, hogy ne a nyersanyagok kitermelését jutalmazzák, hanem az újrahasznosított anyagok alkalmazását, azáltal pedig azok olcsóbbak lehessenek.

Emellett el kéne felejtenünk azt a működést, hogy a fejlett országok lakosaiként a világ minden tájáról napok, de akár órák leforgása alatt szerezzünk be dolgokat – mutatott rá Fraser.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam