2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Értékpapírpiaci Hatóság alelnöke a kriptobányászat szigorúbb szabályozását sürgeti

Erik Thedéen a Financial Timesnak adott interjúban hangsúlyozta: a kriptobányászat bizonyos formái jelentős energiaigényük, illetve a fenntartható energiaforrások fokozott használata miatt veszélyeztetik a klímacélok teljesítését.

Az Európai Értékpapírpiaci Hatóság alelnöke szerint az Európai Uniónak sürgősen be kellene tiltania a kriptobányászat „proof of work”-alapú módszerét, amelyben a kriptobányászok bonyolult kriptográfiai feladatok megoldásával hitelesítik a tranzakciókat. A folyamatos versengés és az egyre bonyolultabb számítások ugyanis egyre fejlettebb hardvereket, ezzel párhuzamosan pedig egyre több energiát igényelnek.

Az alternatív, „proof of stake” nevű eljárás ugyanakkor kevesebb, véletlenszerűen kiválasztott felhasználó részvételével valósul meg, akik a kriptovaluta előre meghatározott részének letétben tartásával hitelesítik a tranzakciókat.

A Cambridge-i Egyetem felmérése alapján a pandémiás években a bitcoinhoz köthető energiafogyasztás jelentősen megnőtt.

Az Európai Parlament a helyzetre reagálva javaslatot tett arra, hogy a vállalatoknak a jövőben nyilatkozniuk kelljen a kriptovalutákhoz kapcsolódó energiafelhasználásukról. A kritikák hatására az iparág szereplői is felismerték a változás és az összefogás szükségességét, a bányászat szénlábnyomának csökkentése, a technológia zöldítése érdekében létrehozták a Crypto Climate Accord nevű kezdeményezést.

A MarketWatchnak ugyanakkor egy bitcoinnal is foglalkozó francia vagyonkezelő hangsúlyozta: a politika sokszor nem érti a kriptovalutákat, amelyek bányászata egyébként egyre hatékonyabb és zöldebb lesz, és már ma is jelentős arányban megújuló energiából működik.

Novemberben svéd szakértők már felhívták a figyelmet arra, hogy a kriptobányászat kínai szigorítását követően elszaporodó kriptofarmok jelentős mennyiségű megújuló energiát emésztenek fel, ami kockára teheti az ország klímacéljainak teljesítését.

Neked ajánljuk
Mindenképp zöldülniük kellene a kriptopénzeknek Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás A globális felmelegedéssel indokolják a példátlan indiai és bangladesi időjárást Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok
Tovább a forrásra: marketwatch.com
Vissza
Hírfolyam