2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható terméktervezés felé kacsintgat a Dell

A számítástechnikai vállalat egy olyan laptop terveit mutatta be, amely minden elemében az energiahatékony működés, a könnyű javíthatóság és az egyszerű újrahasznosíthatóság elveinek igyekszik megfelelni.

A Luna névre keresztelt koncepciót az Intellel együttműködésben készítette el a vállalat. A csak gondolatkísérlet szintjén létező termék megalkotásával azt szerették volna megvizsgálni, mi az, ami a fenntarthatóság által diktált elvárásokból ténylegesen megvalósítható.

A fenntartható laptop koncepciójában az alkotórészek könnyen hozzáférhetők, cserélhetők és újrafelhasználhatók, ami lehetővé tenné az erőforrás-felhasználás csökkentését, az anyagok körforgásban tartását, és akár 50 százalékkal is csökkenthetné az eszközök karbonlábnyomát.

A Luna koncepciójához a környezettudatosság jegyében:

  • új, energiahatékonyabb módszereket dolgoztak ki a teljesítmény és hűtés javítása érdekében;
  • megvizsgálták a kisebb karbonlábnyommal rendelkező anyagok alkalmazását;
  • kisebb, egyszerűbb alaplapot terveztek, amelyet a jobb hűtés érdekében a kijelzőhöz közelebb, a felmelegedő akkumulátortöltő egységtől távolabb helyeztek el, ami akár szükségtelenné is tehetné a ventilátor használatát;
  • az energiaszükséglet csökkentése lehetővé teheti a kisebb akkumulátor használatát;
  • a csavarok számát tizedére csökkentették, ami a javítást jelentősen megkönnyítené;
  • a billentyűzet mechanizmusai biztosítanák az alkatrészekről való egyszerű és könnyű leválasztását, így leegyszerűsítve az újrahasznosítást;
  • az új, szervesanyag-alapú nyomtatott áramkör (NYÁK) pedig lenrostból készülő alaplappal és vízben oldódó polimer ragasztóanyaggal segítené a tönkrement készülékek ártalmatlanítását. 

A Dell Technologies következő lépésként megvizsgálja ezeket az innovatív, fenntartható tervezési ötleteket, és kiválasztja a legnagyobb potenciállal rendelkezőket, amelyeket akár az egész termékportfólióra alkalmazhat.

Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza A zöldre festés miatt szigorodik a francia reklámtörvény A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: prim.hu
Vissza
Hírfolyam