2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bankhatóság a pénzintézetek klímaügyi teljesítményét is szeretné nyomon követni

Mekkora szén-dioxid-kibocsátás köthető a  tevékenységükhöz, milyen klímakockázatokkal néznek szembe, és a mennyivel járulnak hozzá az unió klímacéljainak eléréséhez? Az Európai Bankhatóság javaslata értelmében 2024-től a 150 legnagyobb európai banknak rendszeresen számot kell adnia ezekről a kérdésekről.

Az Európai Bankhatóság célja, hogy a befektetők számára áttekinthetőbbé tegye a pénzintézetek kapcsolatát a környezetszennyező vagy éppen klímabarát vállalatokkal, illetve nyomon követhetővé váljanak a pénzintézetek fenntartható működés és üzleti modell kialakítása felé tett lépései – ismertette a Reuters.

A hatóság által javasolt „úttörő” indikátorok megmutatják, hogy a bankok mennyiben segítik elő vagy éppen hátráltatják az unió klímacéljainak elérését.

Amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyja a hatóság javaslatát, 2023-tól a bankoknak nyilvánosságra kellene hozniuk, hogy működésük mennyiben kapcsolódik karbonintenzív tevékenységekhez, illetve eszközeik mennyire vannak kitéve a klímaváltozáshoz köthető veszélyeknek. Nyilatkozniuk kellene a fosszilis ágazatba tartozó ügyfeleiket, a finanszírozásukhoz kapcsolódó kibocsátást és a 2050-es klímasemlegességi célok teljesítésére irányuló erőfeszítéseiket érintő kérdésekről is.

A pénzintézetek közti fenntartható versengés reményében két mutató is kialakításra kerül. 2024 után az az úgynevezett green asset ratio (GAR – zöldvagyonarány) az uniós taxonómia alapján fenntarthatónak tekinthető eszközök részesedését mutatná meg a pénzintézet teljes eszközállományából.

A BTAR (banking book taxonomy alignment ratio) ugyanakkor azt hivatott kifejezni, hogy az adott pénzintézet mennyiben veszi ki a részét a zöldágazatok finanszírozásából, vagyis az unió klímacéljainak megvalósításából.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam