2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A louisianai kagylók is tudják: a természetben mindennek megvan a helye és az oka

Mi történik, ha az ember a tengerpartokról ész nélkül termeli ki a számára értékes ínyencfalatot jelentő osztrigát? A kagylózátonyok visszaszorulásával nemcsak egy értékes élőhely tűnik el, de egy védvonal is, amely a partot megóvhatná a hullámok erejétől. A CRCL egy civil szervezet, amely a helyi éttermekkel együttműködve visszajuttatja a kagylók héját oda, ahova való.

A CRCL, vagyis a Coalition to Restore Coastal Louisiana (Koalíció a Luisianai Partvidék Helyreállításáért) 2014 óta 4 ezer tonna kagylót gyűjtött be az éttermektől, hogy a szemétlerakók helyett az óceánba kerüljenek: mesterséges, de a természetes funkciójukat sok szempontból teljesítő zátonyokat emeljenek belőlük.

Az összegyűjtött kagylókat hat hónapig a napon szárítják, majd zsákokba és bálákba rendezik őket, újrahasznosított kagylózátonyokat formálva.

Az első, fél mérföld hosszúságú zátony számításaik szerint felére csökkentette az eróziót az érintett partszakaszon.

Ez különösen annak a tükrében jelentős eredmény, hogy Louisiana az elmúlt évszázadban 5000 négyzet-kilométernyi területet veszített a partok mentén, az erózió pedig az előrejelzések szerint a klímaváltozás nyomán csak fokozódni fog.

A „mesterséges” kagylózátonyok nagy előnye, hogy – szemben például a korábban hasonló céllal használt gumiabroncsokkal – természetes élőhelyként működnek, így hozzájárulnak a part menti ökoszisztémák helyreállításához. Ráadásul a héjakon kagylók újabb generációi telepedhetnek meg, így ahogy az eredeti zátonyok, úgy mesterséges helyettesítőik is képesek lesznek alkalmazkodni a tengerszint emelkedéséhez.

Forrás: Local Motives/youtube.com
Neked ajánljuk
Sor került a Kék Bolygó Alapítvány tőkealapjának első befektetésére A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)
Tovább a forrásra: yaleclimateconnections.org
Vissza
Hírfolyam