2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízválasztó év jöhet a zöldbefektetések terén

A hozamok megtorpanása idén megmutathatja, hányan vannak, akik csak a magas hozamok miatt fektetnek ilyen alapokba, és kik azok, akiket valóban a fenntarthatósági célok vezérelnek.

Az ESG-alapok jó teljesítményét eddig leginkább a technológiai cégek hajtották, amelyek idén lényegesen alulteljesítők lehetnek – ismertette a Financial Times nyomán a Portfolio.

A 2022-es év az ESG-alapok számára több szempontból is bizonytalan lehet. Egyrészt növekednek az elemzési költségek, másrészt a növekedési részvények alulteljesítését is megérezhetik a hozamok.

Tavaly jelentős vagyon áramlott be ESG-alapokba – egyes adatok szerint szeptember végére 3900 milliárd dollárt kezeltek –, de a teljesítmény romlásával ez a növekedés megtorpanhat.

Erre minden esély megvan, mivel az MSCI gyűjtése szerint a világ 20 legnagyobb ESG-alapja olyan technológiai óriások papírjait tartja nagy számban, mint a Microsoft, az Alphabet és az Apple. Bár a technológiai papírok igazi nyertesei voltak a pandémiának, idén már jelentősebb korrekciót lehet látni a részvényárfolyamban.

A Numis részvényelemzője szerint mindez fontos teszt lesz az iparágnak, mivel szerinte azok, akik ESG-alapot vesznek, nem biztos, hogy 100%-ban a környezeti vagy társadalmi célok miatt teszik.

Sokan csak turistaként utaznak ezekben a befektetésekben, mivel éppen ezek teljesítettek kiemelkedően.

Ugyanakkor az ESG-alapokat kezelő portfóliómenedzserek szerint az ESG-alapok annyira belevették már magukat a köztudatba, hogy egy jelentősebb trendfordulás a keresletben nem valószínű. Hozzáteszik: sok befektető számára bizonyos energetikai cégek már nem tartoznak a befektethető kategóriába, függetlenül attól, hogy éppen milyen jól hoz a részvényük.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam