2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kopoltyúhálók kivilágításával nem csak az élővilág, a halászok is jól járnak

Az olcsóságuk és hatékonyságuk miatt világszerte népszerű kopoltyúhálók rengeteg járulékos fogásért, vagyis a halászok szándékán kívül foglyul ejtett  cápa, teknős és rája pusztulásáért felelősek. A hálók kivilágítása a teknősök védelmében egy ideje már alkalmazott gyakorlat, egy friss kutatás szerint azonban sokkal szerteágazóbb előnyei lennének a LED-ekkel felszerelt hálók elterjedésének.

A Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) részvételével megvalósított kutatás eredményei alapján a LED-lámpákkal felszerelt hálóknak hála 63 százalékkal csökkent a járulékos fogás mennyisége.

Ráadásul a Humboldt-tintahalak esetében 81, a cápák és ráják esetében pedig 95 százalékos volt a csökkenés.

Emellett a Current Biology című folyóiratban publikált tanulmány alapján a járulékos fogások mennyiségének csökkenésével nem csak az élővilág jár jól: ha a kiemeléssel többnyire halálra ítélt veszélyeztetett fajok – halászmadarak, teknősök és tengeri emlősök – nem kerülnek a hálóba, az a halászat hatékonyságát is javítja.

A hálók felszedésének és megtisztításának idejét ugyanis jelentősen, 57 százalékkal is csökkentheti, ami a gyakorlatban egy órával rövidíti le az utak hosszát és javítja a fogás minőségét. Ez a szerzők szerint a technológia elterjedése szempontjából is jó hír, hiszen a környezet érdeke önmagában biztosan kevesebb halászt bírna rá a váltásra.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Kampánnyal biztat komposztálásra a Humusz Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam