2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld kötvények kibocsátásához adott ki útmutatót az MNB

A Magyar Nemzeti Bank célja, hogy a Növekedési Kötvényprogram lezárását követően útmutatással szolgáljon a további, piaci alapú zöldkötvény-kibocsátások lebonyolításához, melyek a továbbiakban is a fenntartható tőkepiaci források bevonásának elsődleges eszközei lehetnek.

A Monetáris Tanács kiemelten fontosnak tartja, hogy a jegybanki monetáris politikai eszköztár minden eleme az árstabilitás minél gyorsabb újbóli elérését támogassa. Ezzel összhangban a tanács a decemberi ülésén az NKP lezárásáról döntött. A jelenleg folyamatban lévő kibocsátói tárgyalások – legfeljebb a program keretösszegéig történő – realizálását követően a jegybank nem vásárol újabb vállalati kötvényeket – emlékeztetett az MNB.

A program lezárása után az MNB reményei szerint a piaci alapú zöldkötvény-kibocsátások kerülnek előtérbe, új program indításáról egyelőre nincs szó.

A zöldkötvények a hagyományos kötvényektől elsősorban annyiban különböznek, hogy kimondottan olyan beruházásokat finanszíroznak belőlük, amelyeknek van valamilyen közvetlen vagy közvetett környezet- vagy klímavédelmi előnye.

Az útmutató tartalmában a zöldkötvény-kibocsátás főbb lépéseinek, dokumentációs igényének és a hagyományos vállalati kötvénykibocsátáshoz viszonyított főbb eltérések bemutatására törekszik. Célja, hogy a potenciális kibocsátó vállalatok egy általános képet kapjanak a zöldkötvény-kibocsátás speciális lépéseiről, fel tudják mérni azok idő- és erőforrásigényét, valamint azonosítani tudják azokat a szervezeten belüli és kívüli érintetteket, melyek bevonása szükséges a sikeres kibocsátáshoz.

Az útmutató bemutatja a potenciálisan befektető pénzügyi intézmények számára a zöldkötvények előnyeit is, különös tekintettel az MNB által biztosított vállalati és önkormányzati zöldtőkekövetelmény-kedvezményre.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam