2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pénzintézetek klímaérzékenységét vizsgálja az Európai Központi Bank

Stressztesztet indított január 27-én az Európai Központi Bank annak kiértékelésére, hogy az általa felügyelt bankok mennyire felkészültek a klímakockázatból eredő lehetséges megrázkódtatásokkal szemben.

Az EKB már régóta figyelmeztet arra, hogy az eurózóna bankjai nem teljesítik a jegybank klímakockázat-kezelési céljait, és több alkalommal is felszólította őket, hogy gyorsabb ütemben igazodjanak az EKB feltételrendszeréhez – írta meg a Reuters nyomán a Portfolio.

A stresszteszttel kapcsolatban az EKB hangsúlyozta: ez nem egy átment vagy megbukott típusú vizsga, és közvetlen hatása sem lesz a bankok tőkeszintjére. 

Ehelyett a sérülékeny pontok, a legjobb gyakorlatok és a banki kihívások azonosítására fókuszál a vizsgálat.

Ugyanakkor az eredményeket beépítik a jegybank Supervisory Review and Evaluation Process elnevezésű anyagába, így közvetetten a banki tőkekövetelményekre is hatással lehetnek.

A vizsgálat nem a hitelintézetek teljes eszközállományára, hanem a klímakockázatnak leginkább kitett eszközosztályokra és banki jövedelemforrásokra összpontosít.

Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam