2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Citigroup hatalmas növekedésre számít a zöldértékpapírok piacán

Hatalmas ütemben növekszik a zöldpapírok piaca. Európa ezen a téren az élen jár, de a feltörekvő piacokon is egyre több az ilyen konstrukció – mondta Philip Brown, a Citigroup globális fenntartható kötvénypiaci ügyvezető igazgatója a Napi.hu Zöldgazdaság 2022 konferencián.

A zöldkötvénypiac elvét a Citi és a Bank of America közösen határozta meg az első időszakban, megpróbálták definiálni, mint is jelent a zöldkötvény fogalma. A piac 2014-ben indult: ekkor még nagyon kicsi volt a zöldkötvények állománya – mondta el Philip Brown.

A zöldkötvények esetében a kibocsátónak le kell írnia, miért lehet az adott célokat zöldkötvénnyel finanszírozni, és elkötelezi magát amellett, hogy az adott projektet valóban így valósítja meg. A legfontosabb mérőszám a karbonlábnyom, főleg ez alapján határozzák meg, zöld lehet-e egy kötvény.

A kereslet egyre nagyobb a zöldkötvényekre, a befektetők szeretnének környezetbarát termékeket vásárolni. 

A Citigroup a második legnagyobb magánszektorbeli kibocsátó a munkaerőpiac javítását célzó, munkahelyteremtő beruházások finanszírozásában. Nemrég egy társadalmi célú kötvényprogramot indított a bank, amely fejlődő országok piacait támogatja.

A zöldkötvények és finanszírozások piaca a következő években folyamatosan növekedni fog – mondta a Citigroup ügyvezető igazgatója. Ez még egy új piac, gyorsan jönnek az új kibocsátások. 2021-ben a fenntarthatósági kötvények a teljes nemzetközi kötvénykibocsátások 15 százalékát adták már. Európa (29 százalék) viszi a prímet globális értelemben, de Észak-Amerika is gyorsan felzárkózhat.

Neked ajánljuk
Sor került a Kék Bolygó Alapítvány tőkealapjának első befektetésére A fenntarthatóságban is szintet lépne a régió legaktívabb tőkebefektetője A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam