2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szélsőséges időjárás jelentős terhet ró Európára

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai alapján az elmúlt 40 év szélsőséges időjárási jelenségei – például a súlyos árvizek – mintegy 500 milliárd eurót emésztettek fel Európában.

A legnagyobb gazdasági káreseményeket főként árvizek okozták – ezek a veszteségek 44 százalékát tették ki. A második helyen a meteorológiai események, elsősorban viharok okozta károk állnak. Ezek 39 százalékra tehetők – írta meg a The Guardian alapján a hvg.hu.

Az ügynökség biztosítóktól és más gazdasági szereplőktől beérkezett káradatok alapján végezte el számításait. Ezek alapján 450 és 520 milliárd euró közötti összegre becsülték a környezeti károk okozta veszteségeket.

A legtöbb kárt Németország, Franciaország és Olaszország szenvedte el.

A jelentés az 1980 és 2020 közötti időszakban 90 000 és 142 000 közötti halálesetet tulajdonít az időjárással és az éghajlattal kapcsolatos eseményeknek. Ezek túlnyomó többségében a hőhullámokra voltak visszavezethetők.

Wouter Vanneuville, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa szerint alkalmazkodnunk kell a változásokhoz. A szakértő kiemelte többek közt az infrastruktúra szélsőséges időjárásra való felkészítésének a fontosságát is.

A Vicht patak árvize pusztításának nyomai a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Stolbergben, 2021 júliusában
Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam