2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szarvasmarha-legelő helyett erdő és tejelő gombák?

Érdekes ötlettel rukkoltak elő amerikai kutatók: az erdők kiirtásával létrehozott mezőgazdasági területeken megtermelt takarmánnyal táplált haszonállatok helyett a szén-dioxid megkötése szempontjából is hasznos erdőkben oldanák meg az élelmiszer-termelést.

Elképzelésükről a The Conversation oldalán számoltak be, hangsúlyozva: 2015 és 2020 között évente mintegy 10 millió hektár erdő tűnt el a Földről, ami a klímaváltozás kihívásával szembenézve különösen aggasztó, de az erdők az édesvízkészletek biztosításában, a part menti eróziók megelőzésében, az elsivatagosodás lassításában és a talajerózió megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszanak, miközben számtalan faj, például rengeteg beporzó rovar számára biztosítanak élőhelyet.

Nem meglepő, hogy a legutóbbi klímacsúcs egyik meghatározó megállapodása éppen az erdőirtás megállítását tűzte ki célul. A kutatókat ez inspirálta annak a kérdésnek a megvizsgálására, 

mi lenne, ha a mezőgazdaság és az erdősítés konfliktusát feloldva olyan lehetőséget keresnénk, ami az élelmiszer-termelést és az erdő megőrzését egyszerre tenné lehetővé egy adott területen?

A megoldást a kutatók szerint a tejelőgombák hozhatják el, közülük is az Észak-Amerikában egyébként is nagy becsben tartott, rendkívül látványos Lactarius indigo (idigó tejelőgomba), amely a tudósok szerint antibakteriális és antikarcinogén tulajdonságai miatt egyébként a gyógyszeripar figyelmére is számot tarthatna.

A Stirlingi Egyetem kutatója, Paul W. Thomas szerint a fákkal szimbiózisban élő,  mikorrhizás gombával beoltott facsemeték elültetésével a tejelőgombának kedvező éghajlati viszonyok között Costa Ricától az Egyesült Államokig jelentős mennyiségű élelmiszer megtermelésére alkalmas erdőket hozhatnánk létre.

 Lactarius indigo Fotó: Alan Rockefeller/at Mushroom Observer/Wikimedia Commons/cc by

A kutató számításai szerint a legeltetéses állattartással egyhektárnyi, erdőtől elvett területen évente 4,7-6,9 kilogramm fehérjét lehet előállítani. Ugyanakkor a gombák révén – az erdő számos klímavédelmi és ökológiai előnyét kihasználva, és az állattenyésztéssel járó további terhek (vízhasználat, kiegészítő tápok megtermelése) nélkül – ugyanakkora területen évente 7,3 kilogramm fehérjére lehetne szert tenni. 

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: theconversation.com
Vissza
Hírfolyam