2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üvegházhatás helyett üvegbe zárt hatás

A parfümöt sokan az elegáns megjelenés hatásos kiegészítőjének tartják – a Coty azonban nemcsak a kifinomult orrokra, hanem a környezetre is kedvezően szeretne hatni. Parfümjeit ezért a jövőben a gyárkéményekből befogott szén-dioxid felhasználásával előállított etanolból készíti.

A Gucci, a Burberry, a Chloe és a Hugo Boss márkákat is tulajdonló társaság azt tervezi, hogy 2023-ra illatszerkínálatának nagy része már az új technológiával készül majd – ismertette a hvg.hu.

A módszert az üvegházhatású gáz újrafelhasználásának lehetőségeit kutató LanzaTech segítségével fejlesztették ki két év alatt. A LanzaTech nagy szén-dioxid-kibocsátó ipari üzemektől – acélművektől, olajfinomítóktól – szerzi be az ott káros melléktermékként keletkező gázt.

Ezután megtisztítja, majd mikrobiális fermentáció révén, vagyis baktériumok segítségével etanollá alakítja.

A fermentációt végző baktériumok mind szén-dioxidot, mind szén-monoxidot képesek feldolgozni. A CarbonSmart márkanév alatt forgalmazott etanolt spanyolországi gyárában használja fel a Coty, ahova januárban már meg is érkezett az első szállítmány, 20 tonnányi alapanyag.

A technológia jelentős mértékben hozzájárulhat a parfümipar ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. Egyrészt azzal, hogy az így felhasznált gáz nem kerül be a légkörbe, másrészt azzal, hogy kiváltja a hagyományos etanol-alapanyagként használt kukoricát, amely ipari termesztésének komoly ökológiai hatása van.

Az első fenntartható etanollal készült parfümök már a következő hónapokban elérhetők lesznek az üzletekben.

Neked ajánljuk
A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Tovább nő a globális élelmiszer-kereskedelem kibocsátása Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam