2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

10 euróból 4 ma már ESG-alapokba megy

A vezető befektetési elemző Morningstar adatai alapján a fenntarthatónak bélyegzett vagyon az európai befektetési alapokban elérte a 4 ezermilliárd eurót. Ez azt jelenti, hogy a kontinensen kezelt vagyon közel 40%-a van fenntartható befektetéseket tartó alapokban.

Az EU-s SFDR-rendelet hatálya alá tartozó alapok kezelt vagyona 4,05 ezermilliárd eurót tett ki tavaly év végén, ami jelentős növekedés, ha azt nézzük, hogy tavaly áprilisban, a rendelet bevezetése előtt a kezelt vagyon csak 2 ezermilliárd euró körül volt – írja a Reuters nyomán a Portfolio.

A vagyonnövekedés egyrészről annak köszönhető, hogy egyre több befektető keresi az ESG-nek bélyegzett alapokat, másrészről az alapkezelők is újraosztályozták alapjaikat az SFDR-rendeletnek megfelelően.

Az SFDR alatt több osztályzat is van attól függően, hogy mennyire fenntartható egy alap. Vannak kifejezetten fenntarthatósági célokat kitűző alapok, olyanok, amelyek 
teljesen vagy részben felelnek meg az ESG-céloknak, illetve olyanok, amelyeknek nincsen fenntarthatósági célkitűzésük.

A piaci szakértők egyetértenek abban, hogy hiánypótló volt az EU lépése és ennek a piacnak a szabályozása, de a kritikusok szerint túl lazára sikerült a szabályokat megalkotni, így az alapkezelők eltérő módon tudják értelmezni a fenntarthatóság definícióját és azt, éppen melyik cikk szerint osztályozzák az alapjaikat.

A Morningstar adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben a 8. és 9. cikk szerinti alapok gyűjtötték be az európai alapokba áramló friss tőke 64%-át, ez a második negyedévben még csak 41% volt.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam