2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dél-Korea az unió klímaszabályaiból meríthet inspirációt az atomenergia rehabilitációjára

A délkelet-ázsiai ország K-Taxonomyja lényegében a nemrég született uniós taxonómia helyi változata lenne, amely összefoglalja azokat a zöld- és fenntartható befektetésekre vonatkozó iránymutatásokat, amelyek az éghajlati célok elérését szolgálják. Különösen hangsúlyosan merült fel az atomenergia szerepének újragondolása.

A Koreai Gazdaságkutató Intézet (angol nyelvű nevéből rövidítve KERI) szerint Koreának figyelembe kell vennie, hogy az Európai Bizottság (EB) közelmúltban zöld energiaforrásként ismerte el a nukleáris energiát és a földgázt – ismertette a Korea Times nyomán a hvg.hu.

Az intézet úgy látja, hogy Dél-Koreának is a zöldbefektetések közé kell sorolnia a nukleáris energiát, és le kell mondani ezen energia fokozatos kivonásának tervéről.

A KERI olyan kritikákra hívja fel a figyelmet, amelyek szerint az évek óta tartó koreai atomellenesség egyre inkább az energiabiztonság rovására irányuló politikai támadások eszközévé redukálódik.

Eközben kevesek szerint érhető el a szén-dioxid-semlegesség atomenergia, azaz megfizethető, stabil energiaforrás nélkül.

Mindazonáltal Dél-Korea – amely korábban a két új paksi blokk felépítésére való készségét is jelezte – tovább építi nukleáris kapcsolatait. Január végén például Csö Dzsongmun (Choi Jongmoon) külügyminiszter-helyettes az Egyesült Arab Emírségek (EAE) energiaügyi és infrastrukturális miniszterével, Al Mazroueivel egyeztetett országaik nukleáris energiával kapcsolatos együttműködésének erősítéséről: így például közösen kívánnak fellépni harmadik országokban atomerőművek üzemeltetésében.

Dél-Korea 2020-as energiaellátásában az elsődleges áramtermelésre 16 százalék jutott az Enerdata adatai szerint, ebből 15 százalék volt nukleáris eredetű. A fő energiaforrás az olaj 35 százalékkal, amelyet a szén (25 százalék) és a gáz (17 százalék) követett.

Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam