2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mesterséges intelligencia segíthet kizöldíteni a kacskaringós ellátási láncokat

Az adatok mérése és megosztása elengedhetetlen ahhoz, hogy az ellátási láncok és bármely vállalat karbonmentesítése megtörténhessen. Mégis lehetetlen kihívásnak tűnik, hogy egy nagyvállalat a több száz, vagy akár ezer beszállítójáról minden kibocsátási adatot tudjon úgy, hogy minden beszállítónak további partnerei és beszállítói vannak, vagyis újabb több száz céges karbonlábnyomot kellene számításba venni.

Erre a problémára reagálva hozta létre a Boston Consulting Group és a CDP a mesterséges intelligencián alapuló platformjukat, amely közös kibocsátási adatmegosztásra hívja az ellátási láncok minden egyes szereplőjét – ismertette a Portfolio.

Ha egy cég elhatározza, hogy mostantól átáll a fenntartható működésre, akkor általában a saját működéséhez kapcsolódó kibocsátást, karbonlábnyomát próbálja meg elsőként visszafogni  – míg a közvetett kibocsátása, ami egyébként számottevő, de nehezen mérhető és javítható, a sor végén szokott következni.

Pedig egy átlagos vállalat ellátási láncból fakadó kibocsátása 11,4-szer nagyobb, mint a közvetlen, saját működéséből fakadó emisszió

– derül ki a globális közzétételi rendszert működtető nonprofit szervezet, a CDP adataiból.

A helyzet javításához hiányzik a szereplők közti együttműködés. Jelenleg az éghajlatváltozással kapcsolatban a vállalatoknak csak 20%-a jelentett adatokat az általuk vásárolt áruk és szolgáltatások vonatkozásában, és 62%-uk nem vonja be a beszállítókat a témában.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a beszállítók kevesebb mint 5%-a vágott bele az éghajlatváltozással kapcsolatos célok megvalósításába.

A helyzet  javítására hozta létre a BCG és a CDP a mesterséges intelligencián alapuló adatgyűjtő platformját (CO2 AI Product Ecosystem), ami egy közös helyen, egységesített formában gyűjti az adatokat. A mesterséges intelligenciával támogatott megoldást minden iparágban működő szervezet használhatja a jelenlegi kibocsátások számszerűsítésére és a csökkentésükhöz szükséges módszerek megtalálására.

A közös platform egyrészt azért előnyös, mert ha a beszállító transzparens adatokat oszt meg a közös platformon, akkor a saját működésében is közelebb kerül a dekarbonizációs célokhoz. Másrészt versenyelőnyre tehet szert azon más beszállítókkal szemben, akik nem köteleződtek el a karbonsemleges működés iránt, és így elveszítik azokat a megrendelőiket, akiknek a saját elköteleződésük miatt mérniük kell a beszállítóik kibocsátását.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam